PELCOVAN SVAKI DRUGI: Imunizacija u domovima za stare teče po planu i bez zastoja

J. Ž. S.

06. 03. 2021. u 09:19

GOTOVO 12.000 stanara domova za stare do sada je vakcinisano. Od ukupnog broja u privatnim ustanovama je vakcinu primilo 3.975 korisnika, a u državnim 7.877 korisnika.

ПЕЛЦОВАН СВАКИ ДРУГИ: Имунизација у домовима за старе тече по плану и без застоја

Foto N. Karlić

To je otprilike polovina svih stanara koji borave u socijalnim ustanovama širom Srbije.

Kako naglašavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imunizacija nije prekinuta, teče mogućom dinamikom, koja zavisi od više faktora.

- To se, pre svega odnosi, epidemiološku situaciju same ustanove i zdravstvenog stanja korisnika - kažu u Ministarstvu. - Interesovanje je veliko, a organizacija vakcinacije koordinisana je i praćena sa više nivoa u saradnji sa zdravstvenim sistemom.

Kao posebno rizična grupacija, stanari domova su prioritet u imunizaciji, pa je uspostavljena posebna procedura.

- Objedinjeni spisak potreba se dostavlja Insititutu "Batut" i Vladi, a Institut koordiniše rad zdravstvenih ekipa za vakcinaciju - ističu u Ministarstvu.

Aktuelna epidemiološka situacija u ovim ustanovama je stabilna, a uočeno je opadanje broja obolelih. Ipak, nadležni kažu da je pogoršanje situacije u opštoj populaciji uticalo na pojačanu budnost i u domovima.

Milovan Đurić, vlasnik dva privatna doma za stare u Boru i Knjaževcu, objašnjava da se u njegovim objektima posete odnedavno organizuju bez problema. Utvrđeni su termini, a stanari su raspoloženi, pa je i u domu drugačija klima nego prethodnih meseci.

- Nema ograničenja u broju poseta. Svi koji se jave mogu da dođu, ali moraju da poštuju termine. Viđenje sa decom i rođacima je u jednoj velikoj prostoriji u kojoj je moguće obezbediti distancu - kaže Đurić. - Vakcinacija ide po planu i skoro svi korisnici primili su bar prvu dozu, jer su domovi zdravlja besprekorno organizovali posao.

POSETE

POSETE uslovljava epidemiološka situacija u samom domu.Pravila su jasna, a ustanove pojedinačno donose odluku o njihovom organizovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...