U BORBI SA KORONOM I "ASTRA ZENEKA": Uprkos napretku u imunizaciji, lekari beleže konstantan porast broja zaraženih kovidom 19

Ekipa "Novosti"

20. 02. 2021. u 09:48

I dok vakcinacija napreduje, korona ne miruje, pa u nekim delovima Srbije, poput Arilja, razmišljaju o uvođenju vanredne sutuacije.

У БОРБИ СА КОРОНОМ И АСТРА ЗЕНЕКА: Упркос напретку у имунизацији, лекари бележe константан пораст броја заражених ковидом 19

Foto S. Mišljenović

I dok vakcinacija napreduje, korona ne miruje, pa u nekim delovima Srbije, poput Arilja, razmišljaju o uvođenju vanredne sutuacije.

U Srbiji je prema poslednjim zvaničnim podacima izvršena 1.136.131 vakcinacija protiv virusa korona. Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije. U svetu, naša zemlja je na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Ipak, juče su prema najnovijim podacima kovidom 19 u poslednja 24 časa zaražene 2.442 osobe od 11.649 testiranih. Preminulo je 15 pacijenata, 3.523 je hospitalizovano u bolnicama širom zemlje, od kojih je 153 na respiratoru.

VLADIKA IRINEJ STABILNO

Episkop bački Irinej Bulović pozitivan je na virus korona, ima povišenu temperaturu i nalazi se pod budnim okom lekara. Potvrđeno je ovo "Novostima" iz krugova bliskih Eparhiji bačkoj. Kako nam je rečeno, vladika Irinej se dobro oseća i nema drugih smetnji, osim malaksalosti kao posledice povišene temperature:

Foto tanjug

- Vladika Irinej je u vladičanskom dvoru u Novom Sadu, gde prima terapiju koju su mu prepisali lekari.

Kako je istakao direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, od ukupnog broja vakcinisanih, čak 420.000 su druge doze, odnosno revakcine.

Foto D. Milovanović

- Prilikom vakcinacije građanima se daje papirna potvrda o vakcinaciji koja se automatski šalje na elektronsku poštu. S obzirom na to da ima onih koji nisu ostavili imejl niti uzeli potvrdu, napravićemo i elektronsku uslugu, da svako može da poruči da mu potvrda stigne - kazao je Jovanović.

U Beogradu, na Sajmu juče je vakcinisano prvih 250 beogradskih taksista, koji su deo javnog prevoza.

- Oni spadaju u ugrožene kategorije stanovništva, jer u taksi vozilima nije moguće obezbediti distancu. Sekretarijat za javni prevoz Beograda je poslao oko 4.300 poziva taksistima, a proces imunizacije biće nastavljen i tokom narednih dana. Sledeće nedelje biće obezbeđene vakcine za zaposlene u trgovinskim lancima, koje su mahom žene i koje su takođe "na udaru" jer su u kontaktu sa velikim brojem ljudi - izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

DR ŽANKA IZGUBILA BITKU

EPIDEMIOLOG dr Žanka Subić iz Zrenjanina preminula je od posledica virusa korona, objavio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Doktorka Subić bila je zaposlena u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

Iako imunizacija širom Srbije funkcioniše bez problema, epidemiološka situacija je nestabilna. Razlog, kao što su epidemiolozi i predviđali su praznici koji su za nama, puni hoteli, ali i korona-žurke koje su se organizovale uprkos zabranama.

Zbog loše epidemiološke situacije biće otvoreni novi kapaciteti kovid-bolnice u Batajnici.

- Broj pacijenata u ovoj ustanovi povećava se iz dana u dan. Na raspolaganju je od juče dodatnih 40 kreveta, od danas će biti još 120. Na lečenju se sada nalazi 425 pacijenata.

Najmlađi pacijent na respiratoru je 31-godišnji muškarac. Na jedinicama intenzivne nege leži dosta mlađih žena, što prethodnih meseci nije bio slučaj - navela je Tatjana Adžić Vukičević, direktorka ove medicinske ustanove.

Raste broj zaraženih koji su primljeni i u KBC "Dragiša Mišović". Prema rečima dr Olivere Ostojić, načelnice dečje bolnice, sada je "malo više hospitalizovane dece zbog korone, a imamo na lečenju i tri bebe od 15-ak dana".

Atanasije

UMIROVLjENI episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije proteklih dana primljen je na bolničko lečenje u bolnicu u Trebinju, nakon što je testiran na prisustvo virusa korona i ispoljio izvesne simptome te bolesti. Njegovo stanje je stabilno.

Epidemiološka situacija nestabilna je i u Šumadiji, upozorava dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu, i ukazuje da je klinička slika kod pacijenata "slična prethodnim osim što ima dosta zapaljenja pluća i stomačnih tegoba":

- Kada je reč o starosnoj strukturi zaraženih, 20 odsto je starije od 60 godina, dok je više od 60 odsto mlađe od 40 godina.

U Arilju je u protekloj nedelji došlo do naglog porasta broja novozaraženih virusom korona. Zasedao je Štab za vanredne situacije, a moguće je, kako je najavljeno, i proglašenje vanredne situacije. Za poslednjih sedam dana u opštini Arilje potvrđena su 142 slučaja virusa korona, a samo juče 43.

Zbog povećanja broja zaraženih, nastavljaju se kontrole objekata širom Srbije. Tako su turistički inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda prekinuli u petak uveče svirku u lokalu u kome su zatekli oko 40 osoba i muziku uživo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...