NOVOSTI OTKRIVAJU: Kome je sve predsednik Vučić dodelio odlikovanja za Dan državnosti

D. R. Đorđević

14. 02. 2021. u 08:00

REŽISERA Emira Kusturicu, frontmena grupe "Riblja čorba" Borislava Boru Đorđevića, kao i ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, autora spomenika Stefanu Nemanji, nedavno otkrivenom u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće ove godine za Dan državnosti.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Коме је све председник Вучић доделио одликовања за Дан државности

Foto P. Milošević

Među dobitnicima sretenjskih priznanja, kako saznajemo, jeste i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. NJega će predsednik Vučić odlikovati Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje. Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik će odlikovati Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja. Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legenci Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena zasijaće na grudima reditelja Predraga Gage Antonijevića, muzičara Stefana Milenkovića, Gorana Bregovića, Momčila Bajagića Bajage, kao i slikara Milana Cileta Marinkovića i operske dive Jadranke Jovanović. Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

LEKARIMA PRIZNANJA POSTHUMNO

SRETENJSKO priznanje dobiće i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

Ustaljena je tradicija da predsednik na Dan državnosti Srbije uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama, udruženjima, iz oblasti kulture, obrazovanja, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije...

Među dosadašnjim laureatima bio je i veliki broj stranih državnika, pa je tako prošle godine orden na lenti dobio predsednik Češke Miloš Zeman, 2019. bugarski premijer Bojko Borisov, a godinu ranije predsednici Kipra i Kazahstana, Nikos Anastasijadis i Nursultan Nazarbajev.

Na ovaj praznik prošle godine odlikovani su i austrijski književnik i nobelovac Peter Handke, akademik Dušan Kovačević, reditelj Đorđe Kadijević, pisac Milovan Vitezović, arheolog Marko Popović, glumica Mira Banjac, Medicinskom fakultet Univerziteta u Beogradu, "Politikin zabavnik", Sportsko društvo Radnički...

Inače, šef srpske države visoka odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama dodelio je vanredno i pre tri meseca, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, a nagrađivani su oni koji su se istakli u borbi protiv kovida 19. Na listi dobitnika tada su bili doktori Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Danica Grujičić, Goran Stevanović, Marija Zdravković, Ivana Milošević, Radmilo Janković, Nebojša Lađević, a posthumno je odlikovano i 13 lekara.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel i Nikolaj Muhin, ruski akademik, autor mozaika u Hramu Svetog Save, takođe su bili na listi nagrađenih. Odlikovanja su dobili i mnogobrojni pripadnici vojske i policije koji su takođe dali svoj maksimum u borbi sa opakom zaraznom bolešću.

MEDALJE

ZLATNOM medaljom za zasluge odlikovani su Marina Abramović, prof. dr Dragan Simeunović, prof. dr Žan-Pol Bled, prof. dr Dragan Stanić, Ivan Negrišorac...

Ovim priznanjem posthumno su odlikovani naši velikani Gordan Mihić i Ivan Bekjarev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Sofija

14.02.2021. 08:38

Sretenjsko priznanje je izraz jedne zahvalnosti za svoj rad i jedno od najprestižnijih u zemlji, samo najzaslužniji pojedinci ga mogu dobiti.Čestitke nagrađenima!

Filip

14.02.2021. 09:48

Lekari su izgubili svoje živote jer su bili na prvoj liniji fronta u borbi sa nevidljivim neprijateljem. Drago mi je da će bti posthumno odlikovani, jer su to i zaslužili.