U KINI SAM NAJSIGURNIJI OD KOVIDA 19: Dušan Đelić je pre godinu dana evakuisan iz Vuhana, a ovako sada priča o smenu

B. Caranović

07. 02. 2021. u 13:30

PONOVO sam u Kini, u Šangaju, i ne nameravam da se vraćam. Nastavio sam tamo gde sam stao pre godinu dana, i pre događaja zbog kojih sam neplanirano stigao do Vuhana, pa karantina u Francuskoj i svog rodnog grada.

У КИНИ САМ  НАЈСИГУРНИЈИ  ОД КОВИДА 19: Душан Ђелић је пре годину дана евакуисан из Вухана, а овако сада прича о смену

Foto G. Čvorović

Ovako za "Novosti" govori Aranđelovčanin Dušan Đelić, jedan od četvorice naših državljana koji su sa grupom od oko 70 stranaca prošlog februara evakuisani iz kineskog grada Vuhana, posle pojave virusa korona. Oni su "izvučeni" iz grada, u kojem je sve počelo i koji je pre godinu dana bio epicentar zaraze kovidom 19, a zatim su avionom prebačeni u Francusku. Iako nisu bili zaraženi, u okviru preventivnih mera, proveli su dve nedelje u karantinu.

Bili su smešteni u Visokoj nacionalnoj školi za vatrogasne oficire u francuskom gradu Eksu. Zajedno sa Đelićem, dane u karantinu, u zdanju opasanom žičanim bedemom, provodili su i Aleksandar Kalaba, Stefan Vojnić i Nenad Nešković.

Ovaj događaj bio je jedan od vesnika nevolja koje su zahvatile planetu, a ni posle godinu dana, borba sa opakom zarazom još nije završena, iako se vodi na velikom broju frontova širom sveta.

Foto Fejsbuk

Tih 14 dana centar su čuvali naoružani žandarmi, sprečavajući bilo kakvo mešanje sa spoljnim svetom. Nije im bilo lako, ni prijatno, uprkos igranju stonog tenisa i košarke, vreme im je, kako su tada rekli i dopisniku "Novosti" iz Pariza, koji ih je posetio, veoma sporo prolazilo.

Dušan Đelić je, posle "odsluženih" 14 dana u Francuskoj, nakratko svratio i do rodnog Aranđelovca, ali se brzo vratio nazad u Kinu. U Šangaju život deli sa Kineskinjom, a i dalje radi kao frilenser, ima firmu u oblasti IT tehnologija.

- U Vuhanu sam se onda potpuno slučajno zadesio, baš kada je sve sa virusom počelo - priseća se Đelić.

- Vratio sam se u Šangaj sredinom marta, dan posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji. A u Kini je već u aprilu sve bilo normalno. Možda je kineski način jedini moguć da bi se čovečanstvo uopšte i izborilo sa ovom pošasti.

PRENADUVANO

- KADA se sada setim događaja od prošle godine, sve mi izgleda malo prenaduvano - smatra Đelić. - Ni kada sam se slučajno zadesio u Vuhanu, nisam se uspaničio. Iskreno, ne znam zašto je nivo panike na ovako visokoj letvici, i dalje. Jeste ovaj virus veoma zarazan, ali nije ništa smrtonosniji od većine ostalih.

Kako naš sagovornik kaže, u oblasti Šangaja Huanpu živi više od dva miliona ljudi, ali čim se pojavilo devet slučajeva, svi su automatski lokalizovani.

- Uvedene su najstrože mere i zato ne možemo da putujemo nigde - kaže Đelić. - Što se tiče vakcinacije, to je ovde drugačije. Nisam se vakcinisao, ovde se vakcinišu ljudi koji su prioritetni - medicinski radnici, vojska, policija, vozači i ostali koji imaju direktan kontakt sa ljudima. Za ostale je vakcinacija dobrovoljna.

U Kini, završava naš sagovornik, vakcina u zdravstvenom centru košta 50 evra sa uslugom osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024