NOVI POGON ZA SRPSKI “SPUTNJIK”: Ruski stručnjaci će proveriti da li “Torlak” ima uslove bar za prvu fazu proizvodnje vakcine

B. RADIVOJEVIĆ

06. 02. 2021. u 10:00

SRBIJA je odlučna da pokrene proizvodnju ruske vakcine "sputnjik V" i mogla bi, prema okvirnom dogovoru predsednika dve zemlje - Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, da bude jedna od prvih država u kojima će se, po tehnologiji Istraživačkog centra "Gamaleja", praviti zaštita čiju proizvodnju Rusi, zbog rastuće potražnje, nameravaju da otpočnu i van svojih granica.

НОВИ ПОГОН ЗА СРПСКИ “СПУТЊИК”: Руски стручњаци ће проверити да ли “Торлак” има услове бар за прву фазу производње вакцине

"Torlakovo" odeljenje za vakcine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da će naša zemlja investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje "sputnjika V" do kraja godine. On je za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

- U ovom trenutku nemamo proizvodne kapacitete za "sputnjik V", ali izgradićemo ih - rekao je Vučić. - Nije važno koliko košta, investiraćemo u to. Cilj nam je da proizvodimo vakcinu ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u regionu.

Stručnjaci iz tri ruske institucije - Ministarstva za industriju, Fonda za direktne investicije i "Generijuma", najvećeg proizvođa vakcina u Rusiji, 11. februara dolaze u Srbiju, gde će proveriti da li u "Torlaku" postoje uslovi bar za prvu fazu proizvodnje "sputnjika V".

Prema preliminarnim procenama, za dva i po meseca mogla bi da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine u "Torlaku", ali to tek treba da se potvrdi tokom zajedničke "inspekcije" ruskih i naših stručnjaka. Za drugu fazu, koja bi podrazumevala pravljenje vakcine iz seruma, gradio bi se novi pogon.

Država je formirala radnu grupu za proizvodnju "sputnjika V", čiji je zadatak da pripremi uslove za pokretanje proizvodnje u "Torlaku". Grupi predsedava premijerka Ana Brnabić, dok je ministar Zlatibor Lončar potpredsednik, a članovi su ministar Nenad Popović, direktor ALIMS Saša Jaćović, Vera Stojiljković, direktor "Torlaka", Vukašin Grozdić, savetnik predsednika Vlade i Petar Janjić, zamenik generalnog sekretara Vlade.

Na podršku oko proizvodnje antikovid vakcine u "Torlaku" Srbija bi mogla da računa i na sredstva od Svetske banke. Bar se takav utisak stiče posle razgovora ministra Lončara i predstavnika ove institucije, koji su se dogovorili o unapređenju saradnje i projekata, naročito u pogledu zajedničke borbe protiv virusa korona. Kako je saopšteno iz Lončarevog kabineta, na sastanku je dogovorena podrška Svetske banke unapređenju kapaciteta Instituta "Torlak" u pogledu proizvodnje vakcina protiv kovida 19, kao i nabavci novih PET skenera za zdravstvene ustanove.

U situaciji kada antikovid vakcina nema dovoljno na svetskom tržištu, očigledno je koliko bi pokretanje proizvodnje bilo važno za Srbiju, iako smo sa više od 530.000 dosad vakcinisanih druga zemlja u Evropi po obuhvatu imunizacijom na milion stanovnika. Ovog meseca bi trebalo da stigne još 200.000 doza "sputnjika V" 500.000 doza "Sinofarmove", oko 90.000 doza "Fajzer/Biontekove" i prvih oko 100.000 doza "Astra Zenekine" vakcine.

- Srbija će potrošiti između 200 i 300 miliona evra u toku ove godine za nabavku vakcina, ili 0,7 odsto BDP - rekao je predsednik Vučić.

Iako je za vakcinaciju veće interesovanje nego što se u prvi mah očekivalo, a od utorka počinje i masovna revakcinacija, porast broja inficiranih, iako nije veliki, ali je prisutan već nedelju dana, kod stručnjaka podiže dozu opreza. Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona biće održana u ponedeljak u 10 sati, ali lekari isključuju svaku mogućnost popuštanja protivepidemijskih mera. Po ranije dogovorenom kriterijumu, vreme za relaksiranje biće kada na testovima budemo imali ispod pet odsto pozitivnih. Od toga smo još daleko, jer je na 11.854 testiranih u petak registrovano 1.968 pozitivnih, što je oko 17 odsto ukupno testiranih. Lekari iz Kriznog štaba primećuju da je poslednjih dana, zbog lepog vremena, popustio oprez, i upozoravaju da bi za 10 do 15 dana mogle da se vide posledice takvog ponašanja. Za dan je od kovida preminulo još 14 osoba, na respiratorima je 126, a u bolnicama ukupno 3.987 pacijenata.

NIŠLIJE REKORDERI U PELCOVANjU

U SRBIJI je na milion stanovnika vakcinisano 77.437 osoba. Po broju vakcinisanih građana, Niš je i dalje vodeći u zemlji. Do sada je vakcinisano oko 30.000 Nišlija, što je 20 odsto punoletne populacije. Od ugovorenih količina dosad nam je, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, isporučeno 1,7 miliona vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri