TRAŽE HITNU REAKCIJU POSLE RANJAVANJA STEFANOVIĆA: Advokatska komora Beograda reagovala - prošle godine bilo čak 38 napada

V.C.S.

02. 02. 2021. u 13:21

POSLE jučerašnjeg napada na advokata Arsenija Stefanovića, u Beogradu, što je drugi slučaj u poslednjih 10 dana (prethodio je napad na njegovog kolegu Marka Vujoševića), Advokatska komora Beograda, čiji su oni članovi, izrazila je ozbiljnu zabrinutost.

ТРАЖЕ ХИТНУ РЕАКЦИЈУ ПОСЛЕ РАЊАВАЊА СТЕФАНОВИЋА: Адвокатска комора Београда реаговала - прошле године било чак 38 напада

Foto: Arhiva

- Okolnost da je prilikom oba napada došlo do ranjavanja lica vatrenim oružjem, usred Beograda, dodatno ukazuje na veliku društvenu opasnost izvršenih krivičnih dela – poručio je predsednik AK Beograda Jugoslav Tintor.


Komora je pozvala policiju i tužilaštvo da bez odlaganja preduzmu sve potrebne mere iz svoje nadležnosti kako bi izvršioci bili identifikovani i krivična dela rasvetnjena. Kako kaže Tintor, samo delotvornom istragom može se poslati snažna poruka i pravnim zastupnicima i građanima da niko ne može da ugrozi branioca i prođe nekažnjeno.

- Pravosuđe bez advokature ne može da funkcioniše, a širenje atmosfere nesigurnosti među advoktima šteti građanima, jer su to pretnje nekome ko se nalazi na prvoj liniji odbrane njihovih prava i sloboda. Zato zaštita advokata mora biti pitanje od prvorazrednog značaja u svakom demokratskom društvu – naglašava Tintor.

Prema podacima AK Srbije, tokom prošle godine zabeleženo je čak 38 napada na branioce, i taj broj se iz godine u godinu povećava. Kako je Tintor potvrdio za „Novosti“, od kad je, pre devet meseci, stupio na snagu izmenjen Krivični zakonik, još nijedno suđenje po novom krivičnom delu – napad na advokata, nije pravosnažno okončano. Po izmenjenom zakonu, predviđene kazne su od tri meseca do osam godina zatvora, ukoliko je braniocu ili članu njegove porodice, a u vezi sa profesijom koju obavlja, naneta teža telesna povreda. Tako je pravnim zastupnicima zakonodavac omogućio istu zaštitu kao sudijama i tužiocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)