DOKTORKA GLIGIĆ OTKLONILA SVE NEDOUMICE: Evo kakvu vakcinu treba da primite ako planirate trudnoću

Novosti online

23. 01. 2021. u 18:47

DA LI smemo da primimo vakcinu protiv korona virusa ukoliko planiramo bebu – jedno je od čestih pitanja otkako su stigle vakcine. U Srbiji su odobrene tri vakcine: Pfizer, Sputnik V i Sinofarm. Stručnjaci su već objasnili da se ni jedna od ovih vakcina ne preporučuje trudnicama i dojiljama, da je one mogu primiti samo uz sopstvenu saglasnost.

ДОКТОРКА ГЛИГИЋ ОТКЛОНИЛА СВЕ НЕДОУМИЦЕ: Ево какву вакцину треба да примите ако планирате трудноћу

Foto: Depositphotos/Printscreen

Cenjeni virusolog dr Ana Gligić za eKliniku objašnjava kako treba da razmišljaju sve buduće mame, sve one koje tek planiraju potomstvo. Da li ako planiramo bebu, smemo da primimo vakcinu, koju, i kada?

Iskustva sa variolom su veoma značajna

− Najpre da podsetimo – trudnica koja je u prvom tromesečju, ne treba da prima niti da pije ni lekove ni antibiotike, osim ako nije „stani pani“, i to isključivo uz savet lekara. E sada, najbolje je da vam isprirčam i ovo. Mi smo ispitivali tu nesrećnu variolu i kod trudnica koje su tada vakcinisane. Uzimali smo kiretažni materijal iz Zemunske bolnice, a bilo je oko 200 kiretaža. Ja sam pokušala sam da izlozujem virus, ali ga nije bilo. Nismo imali nikakve alarmantne rezultate, čak ni taj živi variola virus koji je bio vakcini, nije ništa ostavio. Drugo, tretirali smo krv iz pupčanika prilikom porođaja novorođenčadi vakcinisanih majki. Analizirali smo i krv majke i krv iz pupčanika deteta. Našli smo da dete ima do četiri puta više antitela za vakcinisani virus nego majka. Znači, priroda se na neki način pobrinula da zaštiti plod, dala mu je veći imunitet nego što je majka imala. To je bio slučaj, dakle, sa vakcinom protiv variole – kaže dr Gligić.

Korona se još ispituje

Rezultati ovog istraživanja, kaže dr Gligić, publikovani su prošle godine.

− Zato nam je rad koji smo objavili prošle godine pročitan 1.500 puta! Trebalo je dugo remena da se to publikuje i taj rad je velika pomoć i za ovu pandemiju, ali mi ovaj virus ne znamo. Ne znamo šta će još da napravi. Nedovoljno je ispitan, a i neke vakcine su takođe nedovoljno ispitane na trudnicama. Ali, ono što ja od aprila govorim je da klasičnu vakcinu na celi virus, mrtav i oslabljen – treba uneti. Zato što imamo iskustvo sa polio vakcinom protiv dečije paralize koja je suzbila virus, svela ga na minimum. Ja propagiram takvu vakcinu. Ove ostale vakcine mogu se pokazati kao veoma dobre naravno, ali nemaju dovoljno ispitivanja kod trudnica i dece, jer je malo vremena prošlo – objašnjava dr Gligić.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum