OGLASILA SE I BILJANA SRBLJANOVIĆ: Da je Milena Radulović upisala neki "pošteni" fakultet, da li bi joj neko rekao...

Novosti onlajn

18. 01. 2021. u 17:29

ОГЛАСИЛА СЕ И БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ: Да је Милена Радуловић уписала неки поштени факултет, да ли би јој неко рекао...

Foto: Printscreen/RTS

BILJANA Srbljanović, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, reagujući na slučaj Miroslava Mike Aleksića koji je uhapšen pošto ga je pet učenica, među kojima je i glumica Milena Radulović, prijavilo za silovanje.

Ona je na Fejsbuku objavila post u kojem je objasnila zašto je pogrešno svaljivanje krivice na žrtve i njihove roditelje, otkrila da je često govorila protiv njegove škole, indoktrinacije, i činjenici da “u dečijoj školi radi neko ko je snimao Arkana”.

- Seksualni zločin, a posebno silovanje, ovo je veoma važno razumeti, nije seks. On je nasilje koje za sredstvo ima polni odnos, neželjeni i nedozvoljeni dodir, bludne radnje koje nisu sebi svrha: silovatelj pre svega vrši nasilje nad ličnošću žrtve, podmukli atak na njenu dušu i biće, na njenu ljudsku vrednost, poništavanje svega što ona predstavlja kao osoba.

- Sada se treba setiti da su u ‘školu’ Miodraga Aleksića, upisivana deca koje je on lično, svojom rukom, birao između stotina i stotina mališana, uzrasta već od samo pet ili šest godina. On je tu decu onda uzimao pod svoje, odgajao ih, uzgajao, zalivao, pratio kako rastu, oblikovao, mesio, menjao im psihu i strukturu ličnosti, oblik ponašanja, godinama, strpljivo, iz najmračnijih pobuda, čekao da napupe, da još malo pa skoro skroz sazru, da bi ih, u trenucima njihove najveće ranjivosti i potpunog poverenja, najstrašnije izdao, najbolnije povredio, najmonstruoznije napao. On je, obljubom devojčica koje su ga godinama gledale kao očinsku figuru i osobu od najvećeg autoriteta u njihovim životima i to na način da ga poštuju i cene više od samih roditelja, decu izdao na najmonstruozniji način.

- Da je Milena Radulović upisivala prava ili medicinu, neki ‘pošteni’ fakultet, za koji se od svog petog razreda osnovne spremala, pa je ‘učitelj’ koji je imao presudni uticaj na nju svih tih šest godina, napadne tokom časa rimskog prava ili biologije, dok su ostala deca vežbala u susednoj sali, a ona bila zatvorena u kancelariji čoveka koji je i očinska figura i autoritet i osoba od koje joj, u tom momentu, zavisi sve, da li bi iko rekao – pa htela si da studiraš prava, htela si da budeš lekarka, šta se žališ, šta si mislila, da to može da prođe bez silovanja? Pitati devojku koju je, sa sedamnaest godina, sa predumišljajem, više puta silovao čovek od šezdeset godina, a što se nisi bunila, što si se u školu vraćala, je bolesno. Recite to sebi glasno: ona je imala sedamnaest godina, on šezdeset. On je pripremao da u ćutnji trpi zločin, od njene jedanaeste godine. Ponovite to nekoliko puta. Pa onda, ako opet isto pitate, shvatite da ste deo te bolesti.

Biljana Srbljanović je napisala i da je užasava krivljenje roditelja, jer roditelji su, zapravo, takođe žrtve, oni su “ona prva instanca koju predator zgazi, on roditelje zavede, kao ličnost od ugleda i autoriteta, kao cenjen pedagog na poziciji vrhunske moći”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Preky

18.01.2021. 18:29

Koji bi to normalan roditelj pristao da upiše dete u školu u kojoj profesor odbija bilo kakvu komunikaciju sa roditeljima...Smatram da će dokazni postupak biti veoma, veoma težak jer nema materijalnih dokaza usled toga što je prošlo mnogo vremena..ali videćemo...

Srbijo Zuta kuco

19.01.2021. 08:13

@Preky - Iz komentara je jasno zasto je zeleo da spreci uticaj roditelja. Gotovo svi koji kritikuju profesora smatraju da nije trebao da kaznjava decu zato sto su neodgovrna. Kako decu uciti odgovornosti kada im neodgovorni roditelji kod kuce daju podrsku kada ne u rade domaci zadatak? Da li biste vi dozvolili da budete jedan od cetvoro u grupi koji uloze rad i dodju spremni na cas a peti dodje nepreman? Da li biste trazili odgovornost? Ili ste mozda i vi onaj peti? Ne razumete koncept odgovornosti.

Milica

18.01.2021. 19:20

Moram reći da se ovog puta u potpunosti slažem sa Biljanom. Ponovimo to sebi više puta. Da bismo shvatili da krivimo decu! Nemojmo, one su se upravo toga plašile kad su bile male ili mlade, baš takvih komentara. Verujem da su sebi uporno ponavljala da su same krive za sve, te da su to zaslužile. Nema deteta koje je to zaslužilo. Oni su bili poslušna, zbunjena, godinama lomljena deca.

Goca

18.01.2021. 19:25

Ta "elitna" skola meni sve vise izgleda kao sekta. On je kriv tu nema zbora,deca nisu kriva i tu nema sta da se prica ali veliku odgovornost imaju roditelji. Pomodarstvo...."Mora da se ide kod "Mike Aleksic" pa tamo je isla cerka od onog, sin od ovog... "Bla, bla.... A i kakvi su to roditelji?? Zar nista nisu primetili? Zar njihova deca nemaju poverenja u njih pa da im ispricaju sta ih muci?

Ljube

19.01.2021. 04:58

Celi Beograd izgleda kao jedna velika " sekta " ,po svemu u njemu u toj zbunjenoj Srbiji , koja nikako da se istrgne iz kandzi te iste velike sekte ,i da postane Pravoslavna i Svetosavska .!

dragan

19.01.2021. 13:01

Molim sve medije da se na bave senzacionalizmom. G.Aleksić je osumnjičen, a ne osuđen. Nebi bilo dobro da pre sudske presude stigne javni "linč". Sa druge strane verovatno je i to cena prelazne ocene. Toga ima svuda. Tamo de se školovanje plaća u pitanju je samo "valuta" Izvinjavam sesvim časnim asistentima i profesorima!

zorba

19.01.2021. 18:18

Zasto se trazi linc ovog coveka samo na osnovu necije optuzbe,reci.Dokazi? Sud? Zasto ovako agresivan poziv na osudu bez dokaza? Kad je Goran Jevtic optuzen (kasnije osudjen) pozivalo se na oprez u optuzbama i cekanje dokaza.