SAMO JEDNIM KLIKOM DO KNJIGE ZA DŽABE: Objavljeni prvi besplatni udžbenici

B. Borisavljević

15. 01. 2021. u 10:29

UMESTO da komplete udžbenika za osnovnu školu plaćaju i do 17.000 dinara, roditelji ih sada mogu dobiti za džabe.

САМО ЈЕДНИМ КЛИКОМ ДО КЊИГЕ ЗА ЏАБЕ: Објављени први бесплатни уџбеници

Foto P. Milošević

Fondacija profesora Aleksandra Kavčića je, na svom sajtu objavila delove udžbeničkih kompleta za treći i sedmi razred, koji mogu da se skinu jednim "klikom", a uskoro će se pojaviti i za četvrti i osmi. Iako su, pre nekoliko godina, Beograd i još neke lokalne samouprave delile besplatne komplete, ovo je prvi put da su, u elektronskoj formi, udžbenici dostupni svim osnovcima u Srbiji. Da bi koristili ove udžbenike, neophodno je da ih stručna i veća za razrednu nastavu izaberu, u postupku koji traje od januara do aprila.

USPEH Profesor Aleksandar Kavčić, Foto Privatna arhiva

Ideja o besplatnim knjigama koju je pokrenula Fondacija "Alek Kavčić", biće ogromno rasterećenje za kućne budžete roditelja školaraca. Prošlog proleća, iznosi na uplatnicama za plaćanje udžbenika, bili su od 4.000 do 7.000 dinara od prvog do četvrtog, a za više razrede od 10.000 do čak 17.000 dinara. Dok su nekada postojali samo udžbenici državnog zavoda, poslednje dve decenije je prisutno mnoštvo izdavača, koji raznim "nagradama" lobiraju po školama da baš oni budu izabrani, iako su nastavno gradivo i sadržaj isti. Razlika je samo u koricama, ilustracijama, rasporedu lekcija u udžbeniku.

Nastavnicima se nude laptopovi, plaćanje seminara, stručnih usavršavanja...

PREGOVORI I ZA ŠTAMPU U KOLORU

Kako nam je rečeno u Fondaciji "Alek Kavčić", u toku su pregovori sa nekim štamparijama o štampanju izdanja u boji, po ceni od dva dinara po strani. To bi značilo da bi knjiga iz engleskog jezika od sto strana, koštala 200 dinara, a cena u knjižari je 1.100 dinara.

Takođe, postoji mogućnost da se udžbenici pojave i u skriptarnicama u crno-beloj štampi.

Fondacija profesora Kavčića sklopila je ugovor sa Zavodom za izdavanje udžbenika, kojim je fondacija kupila po 1.000 primeraka određenih udžbenika za treći, četvrti, sedmi i osmi razred. Trenutno su za đake trećeg razreda dostupne knjige za srpski jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski, a za sedmi srpski, matematika, tehnika i tehnologija i engleski. Profesor Kavčić je najavio da je u planu "izdavanje" 70 udžbenika za osnovce.

Ovo je, inače, prva školska godina sa novim knjigama za treći i sedmi razred, pošto se uči po reformisanim programima, koje važe godinu dana, pa će se ove godine ponovo birati. Od septembra će i četvrtaci i osmaci raditi po novim programima, pa ne mogu učiti iz starih knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024