PRIJAVILI STE SE ZA VAKCINU: Evo šta vas sada očekuje i kakav je dalji postupak

B. RADIVOJEVIĆ

12. 01. 2021. u 07:20

ПРИЈАВИЛИ СТЕ СЕ ЗА ВАКЦИНУ: Ево шта вас сада очекује и какав је даљи поступак

Foto P. Milošević

GRAĐANI Srbije u velikom broju jedva čekaju da se vakcinišu protiv kovida 19. Tokom jučerašnjeg dana, do 17 časova, preko portala "euprava" za vakcinaciju se prijavilo više od 50.000 zainteresovanih.

Oni će, kao i svi koji se ubuduće budu prijavljivali za pelcovanje telefonom ili elektronskom poštom biti obavešteni o terminu i mestu vakcinacije.

Posle najugroženijih - zdravstvenih radnika u kovid-zonama, prvi na redu da zavrnu rukav biće ostali zaposleni u zdravstvu i domovima za stare, pa stanari socijalnih ustanova, zatim stariji od 75 godina u opštoj populaciji. Iza njih, u okviru ove prve, od ukupno tri faze kroz koje će se odvijati vanredna, dobrovoljna imunizacija, na red dolaze hronični bolesnici starosti od 64 do 75 godina...

Prilikom prijave ostavlja se matični broj, ime i prezime, imejl adresa i kontakt telefon, a daju se i podaci o eventualnim hroničnim oboljenjima. Već tada građani se izjašnjavaju koji tip vakcine žele, i kojeg proizvođača. Prijavljeni u svakom trenutku mogu da odustanu od vakcinacije.

Po celoj Srbiji biće formirano više punktova za masovnu imunizaciju, prvi do kraja nedelje na Beogradskom sajmu. Vakcinacija najvećeg broja ljudi biće obavljena uglavnom u domovima zdravlja, u kojima će pored 160 već formiranih, biti otvoreni i novi punktovi. Mesta za vakcinaciju moći će da se formiraju i van zdravstva, recimo u ustanovama čiji su zaposleni na spisku prioriteta. U dogovoru sa nadležnim zavodom za javno zdravlje stručni timovi za vakcinaciju, koje će činiti lekar i medicinska sestra ili tehničar, radiće na terenu.

Već sada Srbija sa različitim proizvođačima ima ugovorene isporuke osam miliona doza vakcine, što je dovoljno za zaštitu četiri miliona stanovnika. Do kraja ovog meseca trebalo bi da stigne dva miliona, a u februaru 1,3 do 1,5 miliona doza. Premijerka Ana Brnabić uverena je da ćemo do kraja maja ili juna moći da završimo vakcinaciju i tako "biti među prvim zemljama u Evropi koje su obavile taj zadatak".

U prvoj fazi predviđeno je da se vakciniše 85.400 zaposlenih u zdravstvu i 635.200 starijih građana po različitim kriterijumima.

Policija, vojska, državna uprava, lokalna samouprava, prosveta - fakulteti i srednje škole su u drugoj fazi imunizacije, kojom je predviđena zaštita 736.500 stanovnika.

Vakcinacija 54.639 nastavnika u osnovnim školama predvođena je u trećoj fazi. U trećoj fazi, vakcinu će primiti osobe mlađe od 50 godina sa faktorom rizika, a posle njih oni od 50 do 64 godine bez obzira na faktore rizika. Treća faza obuhvatiće veliku grupu od 1,7 miliona građana.

U Srbiju je u ponedeljak stiglo još 18.525 doza "Fajzer/Biontekove" vakcine kojom se nastavlja zaštita medicinara izloženih najvećem riziku od kovida. Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže je u zdravstvu sve više zainteresovanih za vakcinu. U Kliničkom centru Srbije za jedan dan za vakcinaciju se prijavilo 990 zdravstvenih radnika, a prethodno, u danima praznika, još 450.

NIKO NEĆE OSTATI BEZ CEPIVA

Doktor Mirsad Đerlek kaže da je važno to što zaposleni u zdravstvu pokazuju sve veće interesovanje za vakcinaciju jer time potvrđuju da bez nje ne možemo da rešimo problem sa koronom:

- Cela imunizacija će zavisiti od trenutne epidemiološke situacije i od količine vakcine, ali niko ko je zainteresovan za vakcinu neće ostati bez nje. Građani će na nedeljnom ili 15-dnevnom nivou biti informisani kada će ko doći na red - kaže Đerlek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

topalovic bozidar

16.01.2021. 08:50

Prijavio sam sebe i suprugu na eUpravu 11.01.2021., ali ne mogu da dobijem nikakvu informaciju o tome kada se može očekivati početak vakcinisanja u Šapcu. Pripadam grupi preko 75 godina. Može li se dobiti telefon za kontakt. Unapred zahvalan.