POSLEDNJI POZDRAV UZ "BELA ĆAO": Na Novom groblju u Beogradu kremiran Zdenko Duplančić, borac Prve proleterske, koji je preminuo u 92. godini

B. Borisavljević

09. 01. 2021. u 18:59

UZ zvuke "Internacionale" i "Bela ćao", partizanski pozdrav sa stisnutom pesnicom, na beogradskom Novom groblju u subotu je kremiran Zdenko Duplančić, mitraljezac legendarne Prve proleterske brigade i učesnik brojnih odsudnih bitaka, član Predsedništva SUBNOR Srbije i pukovnik avijacije u penziji, koji je preminuo u 92. godini.

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ УЗ БЕЛА ЋАО: На Новом гробљу у Београду кремиран Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске, који је преминуо у 92. години

Foto Ž. Knežević

Poslednjem ispraćaju saborca iz Drugog svetskog rata prisustvovao je general-pukovnik Petar Matić Dule, jedini živi narodni heroj, koji je 6. jula 2020. napunio 100 godina.

Sa proleterskim zastavama u rukama, pored odra su stražu držali devojke i mladići koji neguju tradiciju narodnooslobodilačkih ratova. Od borca su se oprostili članovi opštinskih odbora SUBNOR, koji su položili po jednu crvenu ružu na kovčeg, koji je bio prekriven zastavom sa petokrakom.

Duplančić je rođen 1929. godine u Splitu u bogatoj porodici. Otac mu je bio trgovac, tapetar i dekorater. Ogorčen zbog onoga što rade Italijani, ušao je u SKOJ 1941. godine. O zlu fašizma saznao je od služavke koja je radila kod njih i bila član Komunističke partije. I Zdenkova majka je bila u Antifašističkom frontu žena. NJihova kuća bila je "kancelarija".

U partizane je otišao sam, sa samo 13 godina. Ubrzo je postao jedan od najmlađih boraca Prve proleterske brigade, u koju ulazi dosta Dalmatinaca. A Prva proleterska je uvek išla tamo gde je najteže, i Zdenko sa njom, prvo kao pomoćnik mitraljesca, a onda i kao mitraljezac, noseći tešku italijansku "bredu". Preživeo je nemačko bombardovanje u Dugopolju 1943, desant na Drvar, a nakon toga ređaju se bespoštedne bitke u Bosni, na Sutjesci, Srbiji. Učestvuje u borbama za oslobođenje Beograda i Zagreba. Borio se Duplančić i na Sremskom frontu, u Iloku, Šarengradu, Vukovaru. Kraj rata je dočekao u Trstu.

Petar Matić Dule pored Duplančićevog odra / Foto Ž. Knežević

Kao pitomac prve klase pilotske škole u Pančevu, a posle toga i prvog letačkog bataljona u Kraljevićevu (danas Kačarevo) priprema se za školovanje u SSSR. Po diplomiranju, maja meseca 1948. godine, bio je raspoređen na službu u Komandi Ratnog vazduhoplovstva sa činom poručnika. Duplančić se usavršavao u američkom školskom centru za vazduhoplovnu elektroniku u državi Misisipi.

Radio je u upravi bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu u Odeljenju za vezu sa vojnim izaslanicima, na dužnosti rukovodioca vazduhoplovno-mornaričkog odseka. Završio je takođe višu vojnu vazduhoplovnu akademiju i školu za usavršavanje oficira veze.

Potomci boraca NOB-a na ispraćaju / Foto Ž. Knežević

MOSKVA I AFRIKA

KRAJEM sedamdesetih Duplančić je bio u vojnoj misiji u Moskvi, a osamdesetih u Saveznoj direkciji za rezerve i promet specijalnih proizvoda, zadužen za prodaju oružja nesvrstanima, i obišao je celu Afriku. Tri godine pre početka raspada Jugoslavije, kao pukovnik je otišao u penziju. Često je govorio da bi najviše voleo da je umro pre početka krvavog raspada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Marija Tisma

09.01.2021. 19:19

Neka Ti je vecna slava i hvala hrabri i cestiti covece iz moje rodne Dalmacije! Rodjena sam u partizanskoj bolnici na Visu jer su mi oba roditelja bili partizani-prvoborci.I ja jos ne mogu da prebolim Jugoslaviju za koju je moja porodica dala mnoge borce, poginule i prezivele.Moj otac se borio u Dalmaciji a kasnije i na Sremskom frontu gde je bio ranjen.Bio je jedan od prvih posleratnih komandanata Jugoslovenske recne ratne flotile.Bolest ga je sprecila da dozivi razocarenje u ono u sta je verovao i za sta se borio.Mene to razocarenje nije mimoislo. Klanjam se Tvom liku i delu! Smrt Fasizmu - Sloboda Narodu!

Dejan

09.01.2021. 23:08

Kakva životna priča ! Svaka čast druže, šta si sve preživio i doživio ! Od časne borbe za najplemenitije ideale, ostvarenja svih tih ratnih, revolucionarnih i ideoloških ciljeva, do teškog kraha svega u šta smo mnogi od nas čvrsto i istinski vjerovali. Da na kraju shvatiš da je država u koju si vjerovao, za koju si se borio, nestala, da je tvoja jugoslovenska nacionalnost nestala; da te je neko, mnoge od nas, nekim šokom iznenada i sasvim prevario. Kakva tragedija na kraju.

Ugljesha

11.01.2021. 13:54

Lep tekst i adekvatan ispraćaj. Hvala u ime postovalaca koji nisu bili u prilici da se poklone njegovim senima. Šteta ipak sto tekst nije potkrepljen i njegovom fotografijom. Nije ni neophodno da ona bude tamo gde se fotografije kojima nije mesto pojavljuju. Slika njegova je posredstvom RTS-ove emisije "Trezor" u kojoj smo ga nedavno gledali, ostala lepo upamćena. Hvala na tom daru televizije i autorke emisije. Sjajan covek i njegovo veličanstveno delo odlazi u legendu. Časno ime pamtice istorija junaštva i čojstva. Slava mu i hvala i spokojno da počiva u miru.