UREĐENE GROBNICE VELIKANA: Ekipe Zavoda za zaštitu spomenika nadzirale sanaciju spomenika na Novom groblju

S. VIDAČKOVIĆ

28. 12. 2020. u 07:39

STRUČNjACI Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda tokom godine na izmaku odredili su uslove i nadzirali sanaciju grobnica srpskih velikana - političara i državnika Nikole Pašića, armijskog generala Serdar Janka Vukotića i narodnog poslanika i gimnazijskog profesora Radoslava Agatonovića.

УРЕЂЕНЕ ГРОБНИЦЕ ВЕЛИКАНА: Екипе Завода за заштиту споменика надзирале санацију споменика на Новом гробљу

Grobnice u celini Arkade ustupane su znamenitih ličnostima

Njihova večna počivališta nalaze se u nizu u prostornoj celini Arkade na beogradskom Novom groblju. Kako je saopšteno iz Zavoda, sanaciju na ove tri grobnice su tokom maja izvele ekipe JKP "Pogrebne usluge".

- Radovi su obuhvatali demontažu elemenata sva tri spomenika, zamenu oštećenih delova, brušenje i fugovanje sa završnim nanošenjem vodoodbojne zaštite - objašnjavaju u Zavodu. - Prostorna celina Arkade dobila je ime po prvobitnom idejnom projektu, po kome je na ovom mestu postojeći zid Ruzveltove ulice trebalo da bude završen u formi lukova, odnosno arkada. Nastala je u periodu između 1926. i 1927. godine. Grobnice u ovoj prostranoj celini su ustupane porodicama značajnih ličnosti iz društveno-političkog života, ali i prodavane imućnijim Beograđanima.

U ovoj ustanovi podsećaju da su se na Novom groblju, od osnivanja krajem 19.veka do danas, neprekidno taložile mnoge vrednosti i znamenitosti poput nadgrobnih kapela, dela mnogih poznatih arhitekata, brojne skulpture, ograde i grobni mobilijar - dela umetničkih zanata, kamenorezačkog i kovačkog, kao i neponovljiva ostvarenja koje oblikuju ambijent ovog večnog počivališta. Zbog gotovo nemerljivih vrednosti, Novo groblje ima status spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

RATNICA

U OKVIRU navedenih radova, izrađena je i nova ploča sa natpisom posvećena Vasiliji, kćerki serdara Janka Vukotića.

Istorija beleži da je Vasilija, poput oca, bila borac i patriota, učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i Mojkovačke bitke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!