SNAŽNA ILI BLAGA ZIMA? Meteorolog otkrio šta čeka Srbiju 2021. godine, naveo i kad se sneg spušta u niže krajeve

Novosti online

06. 01. 2021. u 09:07

СНАЖНА ИЛИ БЛАГА ЗИМА? Метеоролог открио шта чека Србију 2021. године, навео и кад се снег спушта у ниже крајеве

Foto: Depositphotos/Windy

DOLAZI zima, ali ne duga i hladna, najavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Naveo je da je da bi ova zima mogla da bude hladnija od prošlogodišnje i da ima više snega. Todorović je istakao da bi, prema njegovim proračunima, predstojeće leto moglo da bude toplije i da ima više dana sa temperaturom višom od 35 stepeni.

Nedeljko Todorović je izjavio da nas danas očekuje blagi porast temperature, a da nas pad temperature očekuje od Božića. Sneg se može očekivati u nedelju i u nižim predelima.

- Kako odmiče sedmica, ta snežna zona bi polako se spuštala u niže predele. Pre svega, u brdsko-planinski deo zemlje, a onda, u nedelju, ponedeljak i utorak, i u ostalim nižim predelima, uključujući i područje Beograda i Vojvodine - rekao je Nedeljko Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Foto: Printscreen

Istakao je da će u planinskim predelima biti dosta novog snežnog pokrivača, ali i da je problematično to što će na području Beograda biti malo snega.

Todorović je naveo da će južno od Save i Dunava biti više snega nego u Beogradu i Vojvodini, kao i da na Kopaoniku visina snega trenutno iznosi 40 centimetara, što je malo manje nego inače.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda je istakao da bi, prema procenama, ovu zimu ocenio kao srednje blagu.

- Bilo bi više snega i snežnog pokrivača u odnosu na prošlu zimu. Prošla godina je bila stvarno i skromna po hladnoći, tj. po temperaturi. U Beogradu je bio jedan dan sa snežnim pokrivačem u februaru i jedan u martu - naveo je Todorović.

"Epidemija se iskomplikovala pošto je sunce bilo na minimumu aktivnosti" 

Govoreći o uticaju ultraljubičastog (UV) zračenja na broj zaraženih koronavirusom, Nedeljko Todorović je naveo da se epidemija koronavirusa dodatno iskomplikovala zbog toga što je sunce u poslednjih godinu dana bilo na minimumu sunčeve aktivnosti.

- To znači da je i UV zračenje vrlo malo. Sad ulazimo u jedan novi ciklus sunčevog zračenja i verovatno je da se na proleće i na leto poveća i UV zračenje, a paralelno s time biće i više sunčanih dana, jer nema povećanog UV zračenja, ako nema povećanog broja sunčanih dana - kazao je Todorović.

Dodao je da bi, prema njegovoj proceni, posmatrajući aktivnost sunca, negde od marta i aprila, trebalo da se dogodi određena vrsta dezinfekcije UV zracima.

Sledeće leto bi moglo da bude toplije od prošlogodišnjeg 

Todorović je naveo da blaga zima ne prethodi toplom letu i da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je to povezano.

- Proračuni i kriva ponovljivosti toplih leta govore da bi naredno leto imalo veći broj dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, u odnosu na prošlo leto kada smo imali dva do tri dana kada je temperatura bila preko 35 stepeni - rekao je Todorović.

Naveo je da bi narednog leta trebalo da bude između sedam i deset dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, a da je prosek oko pet dana.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)