KRIZNI ŠTAB TO NEĆE PRIHVATITI: Tiodorović o dočeku, evo kako će nam početi 2021. godina

Novosti online

26. 12. 2020. u 20:12

KRIZNI štab će konačne mere za Novu godinu doneti u ponedeljak ili utorak. Restorani i kafići radiće ili do 17 ili do 20 časova, a ako broj zaraženih nastavi da pada, moguće je i da će raditi do 22h.

КРИЗНИ ШТАБ ТО НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ: Тиодоровић о дочеку, ево како ће нам почети 2021. година

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić/Depositphotos

Novu godinu sigurno nećemo dočekati u kafanama, klubovima ili kafićima, odluka je medicinskog dela Kriznog štaba, a konačne mere za doček biće donete u ponedeljak ili utorak.

Prema najavama, restorani i kafići radiće ili do 17 ili do 20 časova, a ako broj zaraženih nastavi da pada, moguće je i da će biti otvoreni do 22 sata.

Inače, juče je usvojena nova mera da ovog vikenda sve prodavnice, tržni centri, frizerski i kozmetički saloni i ugostiteljski objekti ponovo rade do 20 časova.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da nema šanse da građani Srbije novu, 2021. godinu, dočekaju u kafani, niti na nekom drugom organizovanom dočeku.

- Odložite slavlja da bismo pobedili ovu zarazu! Novu godinu sigurno nećemo slaviti kao što smo to činili pre. Medicinski deo Kriznog štaba neće se složiti da klubovi, restorani i kafići rade do 1 ili 2 sata iza ponoći. Nikako ne smemo da rizikujemo i dopustimo okupljanja, jer bismo tako već ozbiljnu situaciju učinili još gorom. Epidemiološka slika jeste za nijansu bolja nego što je bila, brojke polako padaju, ali daleko smo od toga gde bismo želeli da budemo. Bolnice su nam i dalje pune, pogotovo u velikim kliničkim centrima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu - kaže dr Tiodorović.

On dodaje da nema potrebe za zabranom kretanja u novogodišnjoj noći, ali se moraju poštovati sve mere.

- Možemo mi dočekati novu 2021. godinu, ali u kući, sa svojom porodicom, bez velike gužve. Možemo je čak dočekati i na zimovanju, u hotelu, ali moramo poštovati sve epidemiološke mere. Maska, distanca i bez velikih okupljanja - to je najvažnije! Svi bismo mi voleli da Novu godinu dočekamo kao nekad, ali ne smemo se igrati. Do kada će tačno trajati radno vreme 31. decembra i u prvim danima januara odlučićemo u ponedeljak. Tek kada budemo videli epidemiološke parametre za petak, subotu i nedelju imaćemo dovoljno materijala da donesemo najbolju objektivnu odluku - naglasio je Tiodorović.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Prema njegovim rečima, ugostiteljski objekti najverovatnije će raditi 31. decembra do 20 sati, dok će 1. januara sve u Srbiji biti zatvoreno.

- Drugog januara će raditi samo prodavnice prehrambenih proizvoda i dostava hrane, kao i apoteke i pumpe u delu za točenje goriva - kaže Tiodorović.

Da bi masovno okupljanje za doček Nove godine samo pogoršalo situaciju sa brojem zaraženih, upozorava iz kovid-bolnice u Batajnici doktor Mihailo Ille!

- Ko želi da bude priključen na aparate slobodno neka slavi u velikom društvu! Ne znam zašto je tako teško da se svi malo strpe. Pomozite nam, jer tako pomažete i sebi! Moramo da budemo odgovorni. Bolnice nam se pune. Radimo sedam dana u nedelji, od osam do 12 sati dnevno. Bez odmora. Mi jesmo plaćeni za ovaj posao, ali ne i za ovakve uslove, ne i za ljudsku sebičnost - upozorava dr Ille, koji smatra da sve mere treba da budu na snazi za vreme novogodišnjih praznika

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...