UPOZORIO NA GREŠKE U MERENJU ZAGAĐENOG VAZDUHA, PA DOBIO - OTKAZ: Milenko Jovanović otpušten iz Agencije za zaštitu životne sredine

J. SUBIN

26. 12. 2020. u 11:02

SADA već bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, nakon što je upozoravao direktora na pogrešna postupanja kada je reč o merenju zagađenja vazduha - dobio je otkaz.

УПОЗОРИО НА ГРЕШКЕ У МЕРЕЊУ ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА, ПА ДОБИО - ОТКАЗ: Миленко Јовановић отпуштен из Агенције за заштиту животне средине

Foto. V. N.

Formalno, raskid ugovora o radu obrazložen je disciplinskim postupkom protiv Jovanovića. Prvo mu je oduzet službeni telefon, ukinuta imejl adresa, pokrenut disciplinski postupak, da bi pre dve nedelje ostao bez posla.

Sve je krenulo krajem oktobra, kada je Agencija za zaštitu životne sredine po nalogu direktora, promenila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha, mimo procedure i znanja zaposlenih u odeljenjima, kojima je to stručni posao, pa je "zagađen" vazduh postao "prihvatljiv". Kako je Jovanović ispričao za "Novosti", način na koji su ti kriterijumi menjani je pogrešan i sumnjiv, čak i da su imali dobru nameru, tvrdeći da to ukazuje da postoji namera prikrivanja informacija.

Pobunio se protiv promene kriterijuma po kojima je "zagađen" vazduh postao "prihvatljiv"

- Kada je javnost saznala za promenu parametara, to nije bilo prvi put, jer sam prve izmene video još krajem oktobra - kazao nam je Jovanović. - Mejlom sam pitao direktora o čemu je reč, jer naše odeljenje, iako je nadležno za to, nije bilo obavešteno. Za četiri dana tri puta je menjao kriterijume. Suština je da su sve izmene morale biti urađene u dogovoru sa svim stručnim institucijama.

Epilog njegove pobune bio je, kaže, da su za pola dana sproveli iskonstruisani disciplinski postupak protiv njega, optužili ga da nemam dobru saradnju sa nadređenima i podređenima, bez saslušanja kolega iz njegovog odeljenja.

Foto Tanjug

- Posle mene, još jednom kolegi, načelniku za IT sektor, koji je svetski priznati ekspert, blokiran je službeni mejl - dodaje naš sagovornik.

Jovanović, nekadašnji načelnik u Agenciji, zbog dobrih rezultata u vođenju posla, koji su podigli ugled ovoj ustanovi u zemlji i Evropi, bez mrlje u profesionalnom radu, smatra da nije zaslužio stručno i lično poniženje.

PRED PENZIJOM

DOBIO sam otkaz 19 meseci pred penziju, zbog navodne odgovornosti za loše stanje i neodržavanje mernih stanica, koje su sada objektivno u odličnom stanju - tvrdi Jovanović. - Između ostalog, ja sam postavio svih 40 stanica u Srbiji.

Povodom optužbi Milenka Jovanovića, iz Agencije su odgovorili da su njegovi navodi "pokušaji dezinformisanja javnosti, plasirajući informaciju o navodnom menjanju kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha".

Agencija tvrdi da Jovanović pokušava da obmane javnost

- Činjenica je da je Agencija samo uskladila raspone indeksa kvaliteta sa onima koje koristi Zavod za javno zdravlje Beograd - navode u saopštenju. - Nisu menjani kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha, koji su obuhvaćeni zakonskom regulativom. Zbog nepoštovanja procedura u organizaciji rada Odeljenja kojim je rukovodio, neadekvatnog održavanja automatskih mernih stanica i neprimerenog ponašanja, disciplinska komisija je pokrenula postupak i 13. novembra donela rešenje o prestanku radnog odnosa.

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju