OD OVE BOLESTI SE U SRBIJI LEČI 200.000 LJUDI: Opasnija je i od karcinoma, a mnogi je ne shvataju ozbiljno

Novosti online

21. 12. 2020. u 22:16

DA je srčana slabost jedna od najučestalijih bolesti kod Srba govore i podaci da se od nje leči oko 200.000 ljudi.

ОД ОВЕ БОЛЕСТИ СЕ У СРБИЈИ ЛЕЧИ 200.000 ЉУДИ: Опаснија је и од карцинома, а многи је не схватају озбиљно

Foto: Depositphotos

Prema rečima porofesora doktora Dragana Simića, načelnika Odeljenja za aritmologiju i kliničku kardiologiju KCS, ovaj problem proteže se na svim kontinentima.

- Kad dobijete srčanu slabost to je jedna progresivna stvar, mi pokušavamo na sve načine da tu progresiju zaustavimo i usporimo i da tako produžimo život čovekui.

Srčana slabost je jedna vrlo teška dijagnoza. Samo tri karcinoma su opasnija od nje. Karcinom pluća, karcinom debelog creva i karcinom mokraćne bešike. To su tri stvari koje su opasnije.

- Mi imamo podatak da Srbija izgubi jedan grad godišnje od kardiovaskularnih bolesti. To je nama poznato i zato radimo sve te prevencije. Mi pokušavamo da edukujemo narod da više vodi računa o sebi.

- U kardiovaskularnim bolestima ima dosta genetike, postoje mladi ljudi koji dobiju problem da im se srčani mišić širi i slabi i mi ne znamo tačno razlog. Najčešće to mogu biti razni virusi, kao ovaj kovid. Vi dobijete banalnu virusnu infekciju, koju neadekvatno lečite, ne sprovedete mere lečenja i u jednom momentu taj virus napadne i srčani mišić.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)