NAGRADI IME "DESPOT STEFAN": Najznačajnije priznanje grada Beograda menja naziv

D. M. - V. C. S.

16. 12. 2020. u 07:26

NEKADAŠNJA čuvena Oktobarska, sada Nagrada grada Beograda, ubuduće će se zvati Nagrada grada Beograda "Despot Stefan Lazarević", saznaju "Novosti".

НАГРАДИ ИМЕ ДЕСПОТ СТЕФАН: Најзначајније признање града Београда мења назив

Foto arhiva

Prema našim izvorima, ova odluka bi uskoro trebalo da bude doneta na sednici Skupštine glavnog grada. Ideja je da svaki laureat dobije i malu statuu srpskog despota, inače pokrovitelja umetnosti u kulture. U pitanju je replika statute čuvenog vajara Svetomira Arsića Basare, koja će biti postavljena na skveru između Bulevara despota Stefana, Palmotićeve, Carigradske, Drinčićeve ulice i Gundulićevog venca.

Dodeljivanje ove nagrade biće i jedan od kriterijuma pri donošenju odluke o sahranjivivanju u Beogradskoj aleji. Ona će se ubuduće nalaziti na Bežanijskom groblju i tu će počivati zaslužni Beograđani.

Inače, Nagrada grada Beograda dodeljuje se sredinom aprila za prethodnu godinu. Prvi put je dodeljena za 2002, kao naslednica jedne od nekada najznačajnijih nagrada, Oktobarske nagrade grada Beograda. Ona se pak dodeljivala svakog 20. oktobra, na dan kada jeglavni grad oslobođen od nemačke okupacije, 1944.

Foto arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)