ONLAJN ISPITI ZA SADA NISU MOGUĆI: Rasprava o nastavi i radu fakulteta u vreme epidemije, evo šta će bti sa akreditacijama

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 12. 2020. u 22:27

ОНЛАЈН ИСПИТИ ЗА САДА НИСУ МОГУЋИ: Расправа о настави и раду факултета у време епидемије, ево шта ће бти са акредитацијама

Foto Vlada RS

FAKULTETI su vrlo brzo i uspešno prešli na onlajn nastavu usled nepovoljne epidimološke situacije.

Problem predstavlja organizovanje ispitnih rokova jer se ispiti ne mogu polagati izvan visokoškolske ustanove. Osim toga, problem je i akreditacija fakulteta kojima ističe rok za podnošenje dokumentacije.

Ovo je rečeno na onlajn sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), a predsednica ovog tela profesor dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, rekla je da je potrebno napraviti pilot projekte za onlajn polaganje ispita. A kada se nađe rešenje, kako je kazala, ono će biti ugrađeno u zakon koji će tada omogućavati polaganje ispita izvan visokoškolske ustanove pod kontrolisnaim uslovima.

- Ali, ne smemo dozvoliti da pandemija utiče na kvalitet studija - rekla je rektorka Popović.

Kada reč o akreditacijama fakultta, profesor dr Jelena Kočović, rukovodilac Nacionalnog akreditacionog tela (NAT), ukazala je na dva problema.

- Mnogi od onih koji su zaduženi za pripremanje dokumentacije na fakultetima su oboleli od korone, i drugo, mi ne znamo do kada ćemo moći da obilazimo visokoškolske ustanove jer mnogi recenzenti odbijaju da idu u posete objasnila je Kočovićeva.

U FEBRUARU IZMENE ZAKONA

DRŽAVNA skretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da će do kraja februara biti donete izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima će biti obuhvaćeno i studentsko organizovanje. Javna rasprava o ovom propisu biće održana krajem decembra i u januaru.

Rektorka Popović je naglasila da će biti upućen dopis Ministarstvu prosvete u kom će biti predloženo produženje roka za akreditaciju. Biće, takođe, upućen i dopis sa predlozima šta bi olakšalo održavanje nastave i dinamiku polaganja ispita u doba pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)