STUDENTI BOLJI NEGO PRE KORONE: Prolaznost na ispitima povećana za 17,8 odsto, u odnosu na prošlu godinu

Lj. BEGENIŠIĆ

02. 12. 2020. u 11:00

NA fakultetima Univerziteta u Beogradu u školskoj 2019/2020. godini, koju je obeležila pandemija, prolaznost na ispitima bila je za 17,8 odsto veća nego u prethodnoj školskoj godini.

СТУДЕНТИ БОЉИ  НЕГО ПРЕ КОРОНЕ: Пролазност на испитима повећана за 17,8 одсто, у односу на прошлу годину

Foto Tanjug

Naime, u godini u kojoj su se i nastavnici i studenti borili sa koronom položeno je ukupno 122.356 ispita, dok je godinu ranije taj broj iznosio 104.503 ispita.

Ovo su podaci Univerziteta u Beogradu, a na poslednjoj sednici senata UB rečeno je da je na nekim fakultetima, kao što su tehnički i Matematički, prolaznost bila bolja za čak 40 odsto. Izuzetak su jedino Medicinski i Poljoprivredni fakultet, gde su studenti imali lošiji skor.

- Studenti shvataju koliko su ovo vanredne okolnosti, nisu gubili vreme, prionuli su na posao i dali su rezultat i ja verujem da će to tako biti i u januarsko- -februarskom roku - rekla je juče rektorka prof. dr Ivanka Popović.

- Sigurno da su profesori uzimali u obzir vanredne okolnosti, ali to nikako ne znači da je ugrožen kvalitet i da su pravljeni kompromisi.

I prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat smatra da profesori nisu bili popustljivi:

- Ponosan sam na ove podatke. Oni pokazuju snagu Univerziteta - kaže Bulat, za "Novosti", i dodaje da su svi na Univerzitetu pokazali maksimalnu ozbiljnost u doba pandemije, i da se to osetilo na samom početku kada se većina fakulteta vrlo brzo prebacila na onlajn nastavu sa kojom ranije nije imala iskustva.

- Od ovoga je samo rat bio gori, sve drugo smo iskusili - kaže Bulat.

KVALITET DIPLOME NE SME SE UGROZITI

JOŠ se ne zna kako će biti organizovan januarski ispitni rok, jer sve zavisi od epidemioloških uslova. Naš zakon ne predviđa mogućnost polaganja ispita onlajn - rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović.

- Trudićemo se da donesemo odluke koje će studentima omogućiti provere znanja - dodala je ona. Iako možda zvuči da to nije primarna stvar u ovim kovid uslovima, ne sme se ugroziti kvalitet nijedne diplome otvarajući mogućnost da se ispiti polažu u nekontrolisanim uslovima. Mi moramo da prevaziđemo taj problem, jer taj način ispitivanja će da postoji u budućnosti.

Foto N. Skenderija

Rektorka je istakla da je u ovom trenutku preporuka da nastava bude onlajn, da prate situaciju i prilagođavaće se novim uslovima. Ona je istakla je da se prema podacima Studentske poliklinike u Beogradu, poslednjih nekoliko nedelja beleži oko 200 studenata pozitivnih na virus korona. Zaražen je i određeni broj nastavnika.

Šta je doprinelo da prolaznost na tehničkim fakultetima bude bolja za 40 odsto, pitali smo dekana Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoja Mitrovića.

- Studenti tehničkih fakulteta vrlo su vešti u korišćenju tehnike i tehologije koja je temelj onlajn nastave. Njima je mnogo lakše da koriste tehnološke mogućnosti i različite platforme nego na primer deci u osnovnoj i srednjoj školi ili studentima društvenih fakulteta. Zatim, mi smo u drugom semestru, a pre pandemije, uspeli da održimo pet nedelja predavanja uživo, pa je bilo lako preći na onlajn nastavu - kaže prof. Mitrović.

Na Elektrotehničkom fakultetu prolaznost je bila bolja za oko 19 odsto, a dekan prof. dr Milo Tomašević smatra da su tome doprinele određene pogodnosti koje su studenti dobili zbog pandemije, a među njima i jedan ispitni rok više.

- Ispite su polagali iz više celina, oni su te pogodnosti koristili, ali kompromisa sa znanjem i snižavanja kriterijuma nije bilo - kaže prof. Tomašević za naš list.

NISU ODGOVARALI ZBOG kovida

NA Poljoprivrednom fakultetu prolaznost je bila nešto slabija.

- Naši studenti su relativno slabo izlazili na rokove u junu i septembru, možda i zbog toga što je dosta njih sa strane, pa nisu zbog epidemije želeli da se previše kreću - kaže nam prof. dr Dušan Živković, dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u junsko-julskom roku prolaznost je bila za sedam odsto bolja nego prošle godine. Dekan prof. dr Branislav Boričić smatra da su student tri meseca vanrednog stanja iskoristili za učenje i spremanje ispita.

- Deca su bila zatvorena u kući i posvetila su se učenju, a profesori su to znali da nagrade - kaže nam Boričić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)