„DO POSLEDNJEG DAHA PREDANO JE SLUŽIO CRKVI I NARODU“ Ambasada Srbije u Crnoj Gori izrazila saučešće povodom smrti patrijarha

Novosti online

20. 11. 2020. u 13:45

AMBASADA Republike Srbije u Crnoj Gori izrazila je saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА ПРЕДАНО ЈЕ СЛУЖИО ЦРКВИ И НАРОДУ“ Амбасада Србије у Црној Гори изразила саучешће поводом смрти патријарха

Foto: Ambasada Srbije u Podgorici

-U petak, 20. novembra u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici

„Karaburma“ u Beogradu, upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović), četrdeset peti predstojatelj na tronu Svetoga Save.

Njegova Svetost je izgubila borbu sa opakom bolešću, koja je kao nijedna pre,  celokupnu ljudsku civilizaciju uvela  u krizu i tela i duha. Do poslednjeg svoga daha predano je služio Crkvi i narodu, ne odstupajući ni malo, svestan da zbog svojih dubokih godina i narušenog zdravlja rizikuje  i sopstveni život. To je, nedavno pokazao kada je uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji odlučio da se, zajedno  sa braćom arhirijerima i vernim narodom, dostojno oprosti i isprati svoga brata u Hristu i službi-blaženog spomena mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Srpski narod izgubio je ne samo svog duhovnog pastira, već veliku ličnost, istorijsku ličnost, koja je obeležila jednu deceniju, vrlo tešku  za srpski narod, crkvu i državu. Vreme koje je pred nama, sudiće o delima i životu blaženopočivšeg patrijarha Irineja i posvedočiće značaj i ulogu  koju je imao u periodu kada je Srpska pravoslavna crkva obeležila 1700 godina Milanskog edikta, 800 godina autokefalnosti SPC, 8  vekova Đurđevih stupova, 6 vekova Manasije,  i što je najznačajnije završetka monumentalnog Hrama Svetog Save- koji za sve Srbe ima značaj jerusalimskog hrama, koji nas okuplja, sabira i ujedinjava. Zato nije slučajno što će upravo blaženopočivši patrijarh srpski Irinej biti prvi srpski patrijarh koji će biti sahranjen u Kripti Hrama Svetoga Save, gde će se ubuduće sahranjivati svi srpski patrijarsi. Na taj način on je, kao završni kamen duhovnog mozaika i osvećenja Hrama Svetog Save, ugradio  i sebe samog u ovaj hram. Svojim boravkom u Ostroškoj svetinji, kao upravnik monaške škole u teškim vremenima  pokazao je veliku ljubav  i veru,  kada je ona bila najpotrebnija Crnoj Gori. To je svedočio i svakim svojim boravkom i posetom svom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, u koju je rado dolazio, i u koju je uvek  priman sa velikom hristolikom radošću i ljubavlju i porukom vernog naroda i Crkve blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje.

Ostao je veran Svetolazarevskom zavetu  i radostan odlazi u naručje Svetom Savi ispunjenog amaneta Hrama Svetog Save.

U ime diplomatsko-konzularnog osoblja Ambasade i Generalnog konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori,  kao i u svoje lično ime, izražavam najiskrenije saučešće  arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vernom  narodu u Republici Srbiji,  i Crnoj Gori kao i svuda u rasejanju, na gubitku svog prvojerarha i  uz ogroman osećaj tuge i molitvene želje da Gospod upokoji usnulog patrijarha našeg Irineja i podari mu Carstvo Nebesko. I zato su nam u ovom danu velikog gubitka i žalosti  više nego ikada  potrebni sloga, jedinstvo i zajedništvo.

Večan ti spomen Svetosti i hvala  Vam na svemu što ste učinili za srpski narod Crkvu i Državu – stoji u saopštenju Ambasade, objavljenom na sajtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara