NEMA ZATVARANJA FAKULTETA: Zaražen 201 student Univerziteta u Beogradu

Lj. B.

19. 11. 2020. u 12:23

NASTAVA na Univerzitetu u Beogradu odvijaće se i dalje po kombinovanom modelu, odnosno onako kako odluče fakulteti.

НЕМА ЗАТВАРАЊА ФАКУЛТЕТА: Заражен 201 студент Универзитета у Београду

Foto: K. Mihajlović

Pokazalo se da je bila dobra odluka da se fakultetima prepusti da organizuju predavanja u doba epidemije u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama, a da ne ugroze ni nastavni proces ni zdravlje studenata i zaposlenih.

Ovo je juče na sednici Senata UB rekla rektorka prof. dr Ivanka Popović. Ona je navela da je, prema podacima Studentske poliklinike do 15. novembra u Beogradu zaražen 201 student, većina njih je inficirana izvan obrazovnih ustanova. U domovima je zaraženo 55 akademaca i oni su ili hospitalizovani ili su kod kuće.

- Broj zaraženih nije veliki u odnosu na ukupan broj studenata - rekla je rektorka i istakla da je razgovarala i sa ministrom Brankom Ružićem, ali da nije bilo reči o zatvaranju fakulteta.

Rektorka je navela da su viskoškolske ustanove, ali i studenti pokazali veliku ozbiljnost u epidemiji, što pokazuje i prolaznost na ispitima, jer je u junu i julu ove godine na većini fakulteta postignut bolji uspeh nego prošle godine.

Prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat naveo je da je prolaznost na ispitima bila bolja i u septembru i oktobru nego u istim mesecima prošle godine, a izuzetak su samo Medicinski i Poljoprivredni fakultet. Na tehničkim fakultetima i na Matematičkom prolaznost je bila bolja za čak 40 osto nego lane.

Senat UB je usvojio Statut Filološkog fakulteta u Beogradu, a pre toga je verifikovan mandat v. d. dekanke ovog fakulteta prof. dr Jelene Kostić Tomović. Ovim su se stekli uslovi da se kriza na ovoj visokoškolskoj ustanovi koja dugo traje prevaziđe i da Filološki fakultet dobije novo rukovodstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna