KOVERTA ZAVISI SAMO OD GAZDE: Različit stav poslodavca o vladinoj preporuci za 100 odsto zarade tokom epidemije

J. Ž. SKENDERIJA

19. 11. 2020. u 12:22

ZAPOSLENI koji su u samoizolaciji zbog korone ne moraju da primaju celu platu.

КОВЕРТА ЗАВИСИ САМО ОД ГАЗДЕ: Различит став послодавца о владиној препоруци за 100 одсто зараде током епидемије

Foto: EPS

Preporuka Vlade da se radnicima u ovakvim slučajevima daje puna zarada nije obavezujuća i sve veći ZAPOSLENI koji su u samoizolaciji zbog korone ne moraju da primaju celu platu.

Preporuka Vlade da se radnicima u ovakvim slučajevima daje puna zarada nije obavezujuća i sve veći broj firmi isplaćuje 65 procenata od zarade, kao što Zakon o radu nalaže u slučaju bolovanja.

Prvi izuzetak napravljen je u vanrednom stanju za zdravstvene i radnike zaposlene u socijalnoj zaštiti koji su direktno bili izloženi virusu na radnom mestu i dobili su pravo na 100 odsto plate, kao i zaposleni u komunalnim preduzećima, koji zahvaljujući važećem posebnom kolektivnom ugovoru u slučaju otvaranja bolovanja zbog kovida 19 mogu da računaju na plate u punom iznosu. Kasnije su tu povlasticu dobili i neki drugi.

Savez samostalnih sindikata se tim povodom obratio Vladi sa predlogom kako da se prevaziđe nejednak tretman radnika kod različitih gazda.

- Predlažemo da za prvih mesec dana kada naknadu isplaćuje RFZO poslodavci nadoknade preostalih 35 procenata, a da im se kasnije taj deo novca vrati iz državne kase - kažu u SSSS.

PREMIJERKA NAJAVILA KONTROLU

PREMIJERKA Ana Brnabić najavila je kontrolu poslodavaca kada je reč o isplati zarada u vreme kovida:

- Bolje da pozivamo na ličnu odgovornost poslodavca i da vidimo šta tu možemo da uradimo, nego da sve njih oslobodimo odgovornosti i dajemo novac koji je teško iskontrolisati. Nemoguće da se primeni jedno rešenje za čitavu privredu, jer u IT sektoru može da se radi od kuće, dok u proizvodnji to ne mogu. Spremna sam da razgovaram sa sindikatima zato što je naš prioritet da u ovom teškom vremenu sačuvamo porodice, radna mesta i primanja.

Ukoliko bi radnik i posle 30 dana ostao na bolovanju, sindikalci predlažu, da razliku do pune plate gazde nadomeste iz svoje kase. U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata već osam meseci traže da se izmeni odredba u Zakonu o radu za sve one koji obole od kovida.

- Neobavezujuća preporuka države dovodi do toga da i oni poslodavci koji su dosad plaćali pun iznos zarade to više neće raditi, već će se radije pridržavati zakona, pošto im to više ide u prilog - smatra Ranka Savić, predsednica ASNS.

Još u vreme vanrednog stanja Vlada je usvojila Zaključak kojim se preporučuje poslodavcima da izmene akte u delu kojim se uređuje naknada zarade, tako da zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog kovida daju celu platu. Isto važi i za mere izolacije zbog rizičnog kontakta tokom obavljanja radnih zadataka.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da Vladina preporuka za realan sektor i jeste samo preporuka, te da je na volji poslodavaca da li će da je ispoštuju.

Inače, u skladu sa zaključkom Vlade dopunjeni su kolektivni ugovori u velikom delu javnog sektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri