NA GROBU PAVLA SE MOLILI ZA IRINEJA: Sveće i suze za oba poglavara, vernici poručuju - Veliki je krst koji nosi naš patrijarh

E. V. N.

15. 11. 2020. u 23:28

ZDRAVSTVENO stanje patrijarha srpskog Irineja (90) pogoršano je u odnosu na prethodne dane.

НА ГРОБУ ПАВЛА СЕ МОЛИЛИ ЗА ИРИНЕЈА: Свеће и сузе за оба поглавара, верници поручују - Велики је крст који носи наш патријарх

Foto Z. Jovanović

Srpska patrijaršija saopštila je da su se kod poglavara Srpske pravoslavne crkve ispoljili simptomi i znaci pogoršanja srčane slabosti. Lekari su odmah reagovali, pa je njegovo stanje stabilizovano.

- Konzilijum lekara specijalista, koji predvodi komandant vojne kovid-bolnice Karaburma pukovnik docent dr Ivo Udovičić, kontinuirano prati zdravstveno stanje srpskog patrijarha - navedeno je u kratkom saopštenju.

Zdravstveni problemi Njegove svetosti pojavili su se nakon višednevnog preventivnog lekarskog nadzora u kovid-bolnici. On je hospitalizovan 4. novembra, pošto je kontrolni test na kovid pokazao prisustvo zaraze u njegovom organizmu, iako nije imao uobičajene simptome bolesti.

Do delimičnog pogoršanja došlo je krajem prošle nedelje, kada je dobio temperaturu, koja je brzo sanirana terapijom. Pored kovida, Njegova svetost, kako je saopšteno u subotu, podvrgnut je i konzilijarnom praćenju ostalih hroničnih bolesti.

Prema nezvaničnim informacijama iz crkvenih krugova, patrijarhovo zdravstveno stanje je stabilizovano, a lekari neporekidno prate vitalne parametre. Irinej je imao tešku noć između subote i nedelje, izazvanu slabošću srca, ali zahvaljujući lekarskim naporima i blagovremenoj terapiji izbegnute su veće posledice. Ipak, lekari su zbog nepredvidivosti virusa korona i patrijarhovih godina uzdržani u prognozama daljeg lečenja.

Foto SPC

Poglavar SPC testiran je na prisustvo virusa korona po povratku iz Podgorice, gde je predvodio sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Osim Njegove svetosti, borbu sa koronom vodi i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i mileševski vladika Atanasije (Rakita).

Srpskoj patrijaršiji stižu poruke ohrabrenja i nade da će se Njegova svetost uspešno izboriti sa posledicama korone. Među prvima se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Patrijarhu Irineju šef države je poručio "da se srpski narod moli za njegovo zdravlje i uspešan oporavak".

- Vaša svetosti, celokupan naš narod je uz Vas. Srbiji i srpskom narodu nikada niste bili potrebniji. Molimo se Bogu za Vaše zdravlje i uspešan oporavak. Izdržite i pobedite opaku bolest! - napisao je predsednik Vučić na instagram-nalogu "Budućnost Srbije".

Pravoslavni vernici iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore u svojim hramovima mole se za zdravlje patrijarha Irineja.

 Patrijarh Irinej i predsednik Aleksandar Vučić, Foto Tanjug

Inače, danas se navršilo punih 11 godina od upokojenja njegovog prethodnika, patrijarha Pavla.

Reporteri "Novosti" obišli su njegovo počivalište u manastiru Rakovica, gde su zatekli više desetina vernika koji su se upokojenom patrijarhu Pavlu molili i za zdravlje patrijarha Irineja.

LITURGIJA U KUĆANCIMA

GODIŠNjICA smrti patrijarha srpskog Pavla obeležena je juče i u njegovom rodnom mestu - slavonskom selu Kućanci.

Svetu liturgiju u obnovljenom hramu Svetih apostola Petra i Pavla služio je arhimandrit Pavle, iguman manastira Orahovica, uz sasluženje svepštenika iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Po završetku službe, u spomen na upokojenog patrijarha Pavla osvećeni su kolač i žito.
Na rodnom imanju patrijarha Pavla u Kućancima u toku su pripremni radovi za izgradnju budućeg kompleksa, koji će sadržati, između ostalog, repliku njegove rodne kuće, konak i muzej.

Vernici sa kojima smo razgovarali kažu da srpskom narodu i Crkvi nikad nije bio potrebniji mudar i iskusan crkveni poglavar.

- Molim se za njega svakog dana, otkako je otišao u bolnicu na lečenje - kaže nam Milanka. - U određeno vreme čitamo psaltir, jer molitva je čudotvorna. Ona može mnogo!

Čekalo se u manastiru Rakovica u redu za paljenje sveća. Za mrtve i zdravlje živih. Za Pavla i Irineja. Strpljivo se stajalo u redu i za molitvu kraj belog mermera i krsta, pod kojim počiva najomiljeniji srpski duhovnik i čovek koji je još za života smatran svetim.

- Irinej tuguje. Sigurno je želeo da danas na godišnjicu Pavlove smrti bude u Rakovici. Veliki je krst koji nosi naš patrijarh - kaže nam vernica, na ivici suza, dok čeka da se pomoli na grobu patrijarha Pavla.

Foto N. Skenderija

Kako kaže, i vernici mogu da pomognu patrijarhu Irineju da prevaziđe ovu teskobu. Duhovno. Mislima.

- Narod, a naročito mi starije generacije, treba da kleknemo na kolena, da se pokajemo i pomolimo. Mi stari snosimo odgovornost, jer smo živeli u komunizmu, u vremenu bezbožnosti. Samo verujući mogu da opstanu - kaže naša sagovornica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati