BOLNICE KRCATE VEĆ U NOVEMBRU? Koliko smo daleko od "ivice ambisa" korone i možemo li ga sprečiti

B. RADIVOJEVIĆ

30. 10. 2020. u 07:30

SA još 1.384 potvrđena slučaja kovida za dan i više od 1.000 pacijenata u bolnicama sve smo bliži ivici ambisa i epidemiološkoj katastrofi koju može da zaustavi samo potpuno ograničavanje kretanja, ali uz teške posledice i desetine umrlih. Epidemiolozi upozoravaju da nas samo pojačana disciplina može spasti od situacije da se bolnice popune i pre nego što stignemo do vrha ovog pika zaraze, koji se očekuje u novembru.

БОЛНИЦЕ КРЦАТЕ ВЕЋ У НОВЕМБРУ? Колико смо далеко од ивице амбиса короне и можемо ли га спречити

Foto D. Milovanović

Koji je to broj zaraženih dnevno, posle kojeg će biti teško usporiti epidemiju, među epidemiolozima nema konsenzusa. Možda je prof. dr Branislav Tiodorović u pravu kad kaže da je klackalica na 1.500 zaraženih dnevno, ali ima mnogo logike i objašnjenju onih koji procenu ne izvode iz matematike dnevnog broja inficiranih nego na osnovu više parametara - težine kliničke slike, broja hospitalizovanih, popunjenosti zdravstvenih kapaciteta, zauzetosti respiratora...

Iako sa porastom broja zaraženih raste i broj onih sa težom formom bolesti, u bolnice se sada smešta manje pacijenata nego u drugom piku, kada je u najtežim danima svaki treći sa potvrđenom infekcijom morao da bude hospitalizovan. To nam, bar zasad, pravi odstupnicu od ivice ambisa. U bolnicama je 1.012 obolelih, što je gotovo pet puta manje nego u vreme najjačeg udara korone u drugom piku epidemije. Ali, to brzo može da se promeni.

Sada se hospitalizuju samo pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom kovida, potvrdila je dr Darija Kisić Tepavčević. Ipak, dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo, te da oko 15 odsto svih novozaraženih zahteva bolničko lečenje.

Čak i da se klinička slika bolesti ne pogorša, i da se zaustavimo na 1.500 novootkrivenih dnevno, 225 novih pacijenata bi, u proseku, svakog dana moralo da se smesti u bolnice. Kliničare već zabrinjava što se u bolnice svakodnevno prima više ljudi nego što se otpušta. A tek smo na kraju četvrte nedelje ovog pika, a najkritičnija bi, upozoravaju epidemiolozi, mogla da bude šesta nedelja.

Novosti

- Najjači udar korone možemo da očekujemo sredinom novembra - kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović.

Do tada bi bolnice već mogle da budu pune. U prvom i drugom talasu potvrdilo se da se kovid-centri ne popunjavaju u prvoj polovini "udara" virusa, pa smo tako u prvom naletu najviše kovid pacijenata u bolnicama - 3.900 imali 19. aprila, a u drugom - 4.858 hospitalizovanih 15. jula.

Od 2. oktobra, kada je u bolnicama bilo samo 276 kovid pacijenata, hospitalizacije su do juče više nego utrostručene, a veći priliv obolelih se tek očekuje.

Kako pik odmiče, tako raste i potreba za respiratorima, na kojima je najviše kovid pacijenata, ukupno 205, bilo 22. jula. Nažalost, isti trend ima i smrtnost, što smo već videli u praksi: od 6. marta, kada je prijavljen prvi slučaj infekcije, do 2. jula preminulo je ukupno 287 obolelih od kovida, ali se za narednih mesec i po više nego udvostručio, pa smo 25. avgusta imali ukupno 705 žrtava, a do juče - 803.

POGORŠANjE I U VOJVODINI

Od kovida je za dan preminulo još šestoro obolelih, broj pacijenata na respiratorima povećao se na 44, a Beograd i dalje ima najviše novozaraženih - 728, ili 52,6 odsto potvrđenih slučajeva. Kragujevac se zadržao na drugom mestu sa 84 novozaraženih, a Novi Sad je na trećem sa 67. U Kraljevu je potvrđeno 32, u Valjevu i Šapcu po 30 slučajeva infekcije. Na virus korona za 24 sata testirano je 9.457 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine