OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE JEDAN OD PRIORITETA: Počeli restauratorski radovi na arheološkom nalazištu Mora Vagei

S. M. J.

29. 10. 2020. u 18:34

U MIHAJLOVCU kod Negotina počeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja Mora Vagei.

ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Почели рестаураторски радови на археолошком налазишту Мора Вагеи

Foto: Muzej Krajine

Reč je o utvrđenju, dimenzija 18,5 sa 18,5 metara na nekadašnjoj levoj obali Kameničkog potoka, kod samog njegovog ušća u Dunav, izgrađenim krajem trećeg i početkom četvrtog veka naše ere, a obnovljenim u šestom veku.

Konzervatorsko-restauratorske radove sa pet miliona dinara finansira Ministarstvo kulture i informisanja. Radovi se izvode po prošlogodišnjem projektu Muzeja Krajine u Negotinu, čiji je rukovodilac arheolog muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, Gordan Janjić.

Stručni nadzor nad konzervatorskim radovima vrši Goran Radosavljević, diplomirani inžinjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a radove izvodi građevinska kompanija „Tasić Mitre d.o.o.“ iz Smedereva.

Mora Vagei, četvorougaono utvrđenje nalazilo se na tadašnjem rimskom putu Egeta – Akvis i jedno je od utvrđenja duž Rimske vojne granice na Dunavu u Srbiji koji se nalazi na preliminarnoj Listi svetske baštine.

Foto: Muzej Krajine

Inače, arheološka istraživanja na ovom lokalitetu sprovedena su početkom osamdesetih godina prošlog veka, pa je tom prilikom konstatovano da je u pitanju kasnoantičko utvrđenje podignuto na ruševinama manjeg utvrđenja iz prvog veka, da je građeno kombinacijom kamena i opeke sa kullom dimenzija šest puta šest metara koja se na četiri stuba uzdizala u sredini.

Utvrđenje Mora Vagei, ali i arheološko nalazište Ćetaće u Radujevcu kod Negotina, kao i kladovska nalazišta Glamija u Rtkovu i Egeta u Brzoj Palanci su i deo projekta regonosciranja desne obale Dunava od Prahova do Kladova, ali i uređenja projekata raščišćavanja i uređivanja i prezentacije koji su sprovedeni u periodu od 2016. do prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost