RODITELJI MALOG RADENKA OGORČENI ODLUKOM: Dečak preminuo od gangrene, lekaru vraćena licenca za rad

A. DELIĆ

13. 10. 2020. u 22:00

ČETIRI godine posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice, koji je preminuo u Institutu za majku i dete u Beogradu, od posledica gasne gangrene, lozničkom ortopedu dr Dobrivoju Bojaniću vraćena je licenca za rad. Ova vest u porodici Nikodinović dočekana je sa velikim uznemirenjem, a otac Milan kaže da ne zna više na čija vrata da pokuca.

РОДИТЕЉИ МАЛОГ РАДЕНКА ОГОРЧЕНИ ОДЛУКОМ: Дечак преминуо од гангрене, лекару враћена лиценца за рад

Bilbordi posvećeni malenom Radenku

- Uopšte nisam iznenađen ako mu je vraćena licenca jer su odmah posle smrti mog deteta činili sve samo da doktora vrate na posao. Evo, 12. oktobra, navršile su se tačno četiri godine otkad smo sahranili Radenka, a sudski proces koji se vodi pred Osnovnim sudom u Šapcu nije okončan. Ne mogu da se otmem utisku da se namerno odugovlači, posebno jer je naloženo i ponovno veštačenje - tvrdi Milan Nikodinović, za "Novosti".

Mali Radenko je 2. oktobra 2016. godine pao sa tobogana i slomio ruku. Roditelji su ga odveli u bolnicu "Dr Milenko Marin", gde ga je primio doktor Bojanić. Dečak je iste večeri dobio temperaturu i stanje mu se komplikovalo iz dana u dan, a kada je konačno prebačen u Beograd, bilo je prekasno. Preminuo je od gasne gangrene 8. oktobra, samo šest dana kasnije.

- Krivim sebe. Moja jedina krivica je što nisam uspeo da spasem svoje dete, i to je teret koji ću nositi do kraja života. Lekari koji su prvog dana, u neposrednom razgovoru, jasno ukazivali na to da je načinjen niz propusta u lečenju u sudnici su iznosili potpuno suprotne tvrdnje. A prema meni se odnose kao da nisam izgubio sina već nešto sasvim nevažno - priča Nikodinović.

Zbog nesavesnog lečenja malog Radenka, osim dr Bojanića, na optuženičku klupu sela su još dvojica lekara Instituta za majku i dete u Beogradu. Svima se na teret stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi, a prema navodima optužnice, oni su od 2. do 8. oktobra 2016. godine, u Loznici i Beogradu, iz nehata, primenili nepodoban način lečenja, čime su uzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja dečaka, usled čega je mališan preminuo 8. oktobra.

- Spreman sam da idem bilo gde, ali zaista ne znam šta bih mogao da uradim. Razmišljam da li bi moje eventualno nepojavljivanje na sudu poslalo jasnu poruku... Nisam više pametan, ne znam šta da mislim. Sada je i situacija sa koronom izazvala odlaganja, ili bar imaju dodatni razlog za novo otezanje - priča neutešni Milan Nikodinović.

LEKAR - NEDOSTUPAN

Dr Dobrivoje Bojanić

ORTOPED dr Dobrivoje Bojanić (na slici), kome je vraćena licenca, nije bio dostupan ni na jednom poznatom telefonskom broju, pa od njega nismo mogli da dobijemo komentar. NJegove kolege i saradnici rekli su nam da ga retko viđaju. I dok je slučaj bio "svež", dr Bojanić je nevoljno kontaktirao sa medijima, što je i razumljivo jer je na njega, bar u Loznici, pao sav teret zbog tragične smrti deteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)