POČINJE FESTIVALSKA NEDELJA "NOVOSTI"! Večeras od 19 časova dokumentarni film o nagradi "Meša Selimović"

Novosti onlajn

12. 10. 2020. u 11:20

FESTIVALSKA nedelja, koju organizuje kompanija "Novosti" povodom 67. rođendana našeg lista, biće otvorena večeras, prikazivanjem dokumentarnog filma o nagradi "Meša Selimović" na našem sajtu i Youtube kanalu sa početkom od 19 časova.

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛСКА НЕДЕЉА НОВОСТИ! Вечерас од 19 часова документарни филм о награди Меша Селимовић

Foto: V.N.

O značaju ove prestižne nagrade, ali i o životu velikana Meše Selimovića govoriće akademik Miro Vuksanović, i jedan od dobitnika ovog priznanja, književnik Milisav Savić.

Foto: V.N.

Nagradu su 1988. godine ustanovile "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara. Milorad Pavić, Svetlana Velmar Janković, Antonije Isaković, Aleksandar Gatalica samo su neki koji su se tokom tradicije duge 32 godine, upisali na listu najboljih na srpskoj književnoj sceni upravo dobijanjem ovog priznanja. Bićete u prilici da vidite i ovogodišnju dodelu nagrada, koja se zbog epidemiološke situacije sa scene Narodnog pozorišta preselila na Kosančićev venac. Pored ruševina nekadašnje Narodne biblioteke, koja i danas predstavlja mesto prosvećenja za mnoge Beograđane, nagrada je uručena Vladimiru Pištalu za knjigu "Značenje džokera".

Značaj nagrade ogleda se i u jedinstvenom načinu žiriranja. Svake godine zaseda veliki broj književnih kritičara, istoričara i teoretičara književnosti, kako bi izabrali najboljeg. Ne propustite da čujete i kako se rodila ideja o nagradi, a o tome će govoriti Dragan Bogutović, nekadašnji urednik kulturne rubrike "Novosti" i idejni tvorac ovog priznanja.

Sutra će vam doneti osmeh na lice ili izazvati ljutnju naši karikaturisti, učesnici 53. Konkursa karikature PJER. Oni će realnost prikazati iz svog ugla kroz svoje crteže, a najbolji će biti prikazani u galeriji RTS Kluba. Sutra pogledajte virtuelnu izložbu i uručenje nagrada ovogodišnjim pobednicima, od 19 časova.

Foto: V.N.

U narednim danima na sajtu i Youtube kanalu čekaće vas glumci popularne serije "Igra sudbine" Luka Raco i Olja Lević, ovogodišnji dobitnici "Zlatne antene Novosti".

Foto: V.N.

U četvrtak termin je rezervisan za najbolje aforističare i satiričare.

Šesnaesti oktobar, kada je i rođendan "Novosti", biće prilika da čujete kako izgleda poziv novinara. O ovoj temi govoriće ljudi od pera koji su ceo radni vek proveli baš u našem listu. Priče su ispunjene anegdotama, izazovima koje ovaj posao nosi, kako se nekad dolazilo do "sveže" informacije, a kako danas sve izgleda.

Foto: V.N.

U petak upoznajte i najbolje ovogodišnje novinare, u okviru nagrada koje se svake godine dodeljuju zaposlenima u našem listu.

U subotu 17. oktobra upoznajte se sa humanitarnim radom, koji redovno organizuje Fondacija humanosti "Večernjih novosti".

Epidemiološka situacija nije dozvolila da se akcija "Naj torte" organizuje kao prethodnih godina. Svake godine veliki broj izlagača hol jednog beogradskog šoping centra pretvori u slatko carstvo. Ipak, epidemija virusom korona nas nije sprečila da se akcija organizuje, ali u izmenjenom obliku. Ponosni smo što ćemo i ove godine obradovati mališane iz domova za nezbrinutu decu slatkim đakonijama. Iako su do sada torte pripremale verne čitateljke, ovoga puta poznate beogradske poslastičarnice odazvale su se na poziv "Fondacije humanosti", a poslastičari će biti zaduženi za radost najmlađih.

VEČERAS

dokumentarac o nagradi "Meša Selimović"

GLUMCE

Luku Raca i Olju Lević dovodimo u vaše domove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda