TVRDE DA KASNE RADOVI: Stručni savet niškog KC upozorava da ova ustanova nije spremna za novi udar korone, uprava demantuje

D. ALIHODžIĆ

03. 10. 2020. u 08:46

PETORO profesora Medicinskog fakulteta koji su članovi Stručnog saveta niškog Kliničkog centra, traže od direktora ove ustanove Zorana Radovanovića reorganizaciju rada i rekonstrukciju pojedinih objekata, kako bi bili spremni ako dođe novi talas virusa korona.

ТВРДЕ ДА КАСНЕ РАДОВИ: Стручни савет нишког КЦ упозорава да ова установа није спремна за нови удар короне, управа демантује

Klinički centar Niš / Foto D. Alihodžić

Stručni savet broji devet članova, a oni koji nisu stavili svoj potpis na ove zahteve trenutno su van zemlje ili su na lečenju. U opširnom odgovoru Uprave KC negiraju se svi navodi.

- KC Niš nije spreman za mogući drugi talas korone. Tražimo hitnu rekonstrukciju Infektivne klinike i "Knez Sela". Zbog neadekvatne i loše organizacije rada, pre svega u novoj zgradi KC, nemoguće je adekvatno lečiti pacijente i otežan je rad svih hirurških grana. Potrebno je ukinuti Kliniku za anesteziju i kompletno reorganizovati rad Urgentnog centra - navodi se u zaključcima sa sednice održane 25. septembra.

Ove zahteve potpisali su profesori, zamenik predsednika Stručnog saveta Miodrag Vučić i članovi Predrag Jovanović, Marina Vlajković, Dragan Dimić i Dragan Milić. Nisu želeli da komentarišu zahteve, ali su potvrdili da je direktor Zoran Radovanović naprasno prekinuo višemesečno bolovanje i razgovarao sa svakim od njih pojedinačno.

- Dokaz za potpunu neupućenost potpisnika spornog dopisa o samom funkcionisanju niškog KC i organizaciji rada jeste i taj da ni sami nisu imali saznanje da je rekonstrukcija vodova centralnih medicinskih gasova na Klinici za infektivne bolesti završena, da su kapaciteti prošireni u odnosu na dosadašnje i da će prvi pacijenti, na toj klinici, biti hospitalizovani već za koji dan. Takođe, začuđujuće je i neznanje, a daleko da je za pohvalu, istih tih potpisnika, da su projekat rekontrukcije bolnice u Knez Selu i njeno stavljanje u kovid-sistem, odavno predati nadležnim organima, koji već uveliko rade na tome - navodi se u odgovoru Uprave KC.

INFEKTOLOG UMESTO ANESTEZIOLOGA

JEDAN od zahteva Stručnog saveta odnosi se i na promenu sastava Kriznog štaba KC, odnosno da na njegovom čelu treba da bude specijalista infektolog, a ne kao do sada anesteziolog, a da njegov zamenik treba da bude pulmolog, a ne hirurg.

- Kovid je prevashodno infektivno oboljenje koje ostavlja najteže posledice na plućima i nije anesteziološko ili hirurško pitanje - smatraju niški profesori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega