DOKTOR KON UPOZORIO: Srednjoškolci i studenti superpreosioci - nošenje maski doprinelo mnogo čemu

Tanjug

30. 09. 2020. u 09:53

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО: Средњошколци и студенти суперпреосиоци - ношење маски допринело много чему

Foto Tanjug

ŠKOLE su mesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da su superprenosioci virusa srednjoškolci i studenti.

On je pojasnio da zapravo mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije konatakata.

- U osnovnim i srednjim školama ima više od 850.000 učenika, ali je u našim školama napravljen sistem koji funkcioniše - rekao je Kon za TV Pink i naglasio da je nošenje maski doprinelo da u četvrtoj nedelji septembra imamo duplo manje respiratnih infekcija nego u istom periodu prošle godine.

Napominje da se u školama primenjuju preventivne mere, da je u prve tri nedelje virus registrovan u 21 osnovnoj školi i sedam srednjih, ali da su sve bili pojedinačni slučajevi, samo je u jednoj školi zabeleženo prenošenje.

Navodi da je trenutno oko 48.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva u nadzoru i da i sistem nadzora funkcioniše.

Upitan za popuštanje mera koje se tiču organizovanja manifestacija, sajmova, on je rekao da je trenutna situacija u Srbiji relativno dobra, da je uspešno prebrođen septembar, ali da import virusa i dalje traje.

Foto Ilustracija V. N.

- Očekujemo da će u oktobru krenuti povećanje prenosa virusa i to ne bi trebalo da ide sa događajima u kojima je rizik od transmisije prisutan. Neke manifestacije neće epidemiološki moći da se odobre. Moramo da sprečimo nagli uspon i povećanje broja obolelih - rekao je epidemiolog.

Govoreći o vakcinama, Kon je naveo da nam predstoji vakcinacija protiv gripa, da vakcina stiže danas u sve domove zdravlja.

Ističe da je vakcinacija protiv sezonskog gripa veoma važna jer se očekuje i povećanje obolelih od kovida.

Govoreći o vakcini priotiv virusa korona, Kon je naveo da se približavamo situaciji da će ona biti u manjim količinama dostupna.

Na Agenciji za lekove je da proceni kada je situacija i koja vakcina se može primeniti u Srbiji, jer je bezbednost veoma važna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)