MANEVRI VS: Srpski „pancir“ prvi put gađao ciljeve na zemlji, a „pasars“ u vazduhu (VIDEO)

Novosti online

21. 09. 2020. u 19:24

МАНЕВРИ ВС: Српски „панцир“ први пут гађао циљеве на земљи, а „пасарс“ у ваздуху (ВИДЕО)

Foto: Novosti arhiva

PRIPADNICI 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva izveli su na „Pasuljanskim livadama“ gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“.

To je deo pripreme za veliku vežbu koju će Vojska Srbije, kako je najavljeno, izvesti u oktobru.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“.

Gađanje su izveli pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

​Vulin je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno priprema, vežba i obučava i koristi nova sredstva koja ima, kao što su jedan od najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane – „pancir“, ali isto tako i sistem domaće proizvodnje – „pasars“.

„Mi se pripremamo i vežbamo, i to je posao vojske, ali ovo što ste danas videli je za nas od posebnog značaja, jer je ovo prvi put da 'pancir' gađa po ciljevima na zemlji, a nulta serija 'pasarsa' po ciljevima u vazduhu. Takođe, ovo je deo naše pripreme za veliku vežbu koju ćemo izvesti u oktobru i gde ćemo prikazati sve sposobnosti koje je Vojska Srbije uspela do sada da postigne“, naglasio je Vulin.

Foto Ministarstvo odbrane

Gađanju su prisustvovali i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem „pasars“ namenjen je za zaštitu kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbranu važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora.

Taj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Za razvoj složenog borbenog sistema „pasars“ zadužen je Vojnotehnički institut, a proces modernizacije sistema, koji treba da bude okosnica odbrane jedinica Kopnene vojske, značajno doprinosi povećanju operativnih sposobnosti vojske.

BOJEVO GAĐANjE "PANCIROM S1" NA PASULjANSKIM LIVADAMA

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „pancir S1“ namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

Nabavkom tog artiljerijsko-raketnog sistema srednjeg dometa i modernizacijom raketnih sistema u upotrebi, značajno su povećane operativne sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)