JESI LI SRBIJANKA ILI SRPKINjA? Fotografija četiri devojke sa Balkana posvađala Tviter

Novosti online

20. 09. 2020. u 22:21

ЈЕСИ ЛИ СРБИЈАНКА ИЛИ СРПКИЊА? Фотографија четири девојке са Балкана посвађала Твитер

Foto:; Promo

KO su Srbi, a ko Srbijanci, šta je pravilno i da li je moguće biti oba - pita se domaći Tviter.

Iako se to ne dešava prvi put na društvenim mrežama, već često dođe i do podela, ubeđivanja i vređanja susednih naroda, ovaj put povod je bio fotografija jedne korisnice.

Fotografija četiri devojke sa Balkana nedavno je objavljena na Tviteru, a ono što je privuklo pažnju korisnika i zasenilo njihovu lepotu, jeste opis koji je postavljen uz nju.

- Crnogorka, Srbijanka, Bosanka i Hrvatica, ali nije vic - navela je devojka u objavi i pokrenula lavinu komentara.

Neki od korisnika odmah su ispravili devojku, navodeći kako je trebala da napiše "Srpkinja" umesto "Srbijanka", drugi su pokušavali da objasne u čemu je razlika, dok su treći smatrali da je to jedino pravilno što je napisala.

- Crnogorijanka, Srbijanka, Bosnijanka, Hrvatijanka - glasio je jedan od komentara.

Neki korisnici su ubrzo počeli da objašnjavaju u čemu je razlika, pominjući geografsku pripadnost, nacionalnost, veru i jezik, dok su se drugi zabavljali pokušavajući da pogode na koju od devojaka se odnosi koji pojam iz opisa fotografije.

Srpkinja ili Srbijanka?

Do ove razlike došlo je usled okolnosti prisutnih samo na Balkanu, gde su nacije izmešane.

- Tako je bilo pogotovo u 19. veku, kada niko, recimo, nije poricao da su Crnogorci Srbi, pa je stvoren izraz "Srbijanac", da bi se razlikovao po geografskom poreklu. "Bosanac" nema to isto opravdanje, to je verovatno formirano u vreme Austro-Ugarske - objasnio je svojevremeno lingvista Ivan Klajn .

Ovi izrazi postoje odavno i nalaze se u mnogim rečnicima, počevši zapisom u Vukovom Rječniku gde stoji da je Srbijanac - čovek iz Srbije, a srbijanski - koji je iz Srbije. Istog mišljenja je i hrvatski lingvista Vatroslav Rožić koji definiše Srbijanca kao čoveka iz Srbije, za razliku od Srbina - što je narodno ime.

Poznati lingvista Klajn kaže da nigde u Evropi osim u Srbiji i Bosni ne postoji nacionalna oznaka koja bi bila pandan terminima "Bosanac" i "Srbijanac", poput "Francužanina" ili "Italijanjanina". Do toga nije došlo u Hrvatskoj (Hrvaćanin) i Albaniji ("Albanjanin") iz politčkih razloga, jer se tamo više insistiralo na etničkoj monolitnosti. Srbi su, prema njegovim rečima, mnogo više bili izmešani s drugima, to je ona čuvena "tigrova koža".

- U slučaju Hrvata u Bosni, njihovo postojanje je samo bilo povod za teritorijalne pretenzije - kaže Klajn.

Klajn kaže da su na ovu temu objavljene dve studije profesora Miroslava Nikolića i pokojnog Egona Feketea, u kojima je detaljno objašnjeno kako je do podele došlo.

- Umesto prideva srpski može se upotrebiti i pridev srbijanski. Prvi ima šire značenje i nacionalnu konotaciju, dok se u drugom slučaju radi o teritorijalnom određenju pa se pridev srbijanski vezuje za Srbiju. Kao što svi Srbi nisu Srbijanci tako ni svi Srbijanci (građani Srbije) nisu Srbi - govorio je dr Fekete.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miki

21.09.2020. 02:18

Razlicite termine za Srbina izmisli su dusmani, oni koji zele sa nas podele i zavade medjusobno. Srbin iz Bosne, Srbijanac, Srbin iz dijaspore itd. Srbin je Srbin ma gde na zamaljskoj kugli bio. Zapamtite braco i sestre Srbi, ma gde bili mi smo jedno bice. Samo Sloga Srbina Spasava.

Mladen

21.09.2020. 02:40

To je jos jedan metod koji sluzi neprijateljima srbskog naroda da razjedinjuju Srbe na sve moguce nacine u smislu slabljenja. To su cinili ranije to cine i sada. Ta objasnjenja tih lingvista stucnjaka padaju u vodu ako se na vrlo prosta objasnjenja. Sta je Beograd , Nis, Vranje, Valjevo srbijanski gradovi ili gradovi u Srbiji, Srbski gradovi. Srbska privreda , reke itd. Ja imam srbski pasos ili srbijanski. Sta sam ja gradjanin sam Srbije a rodom sa Kosova i Metohije.

Milan1

21.09.2020. 13:26

Da pojasnim, sa patriotske strane: Srbijanci su Srbi koji žive u Srbiji, matici, a oni koji žive u BiH (odakle i potiču svi mogući napadi na Srbe) su Srbi (srpska Sparta 2) - uvijek na braniku otadžbine.

Delija iz Valjeva

21.09.2020. 17:15

Nacionalnost Srbin muškarac,Srpkinja žena.Bosanac nacionalnost ne postoji,postoji Srbin iz Bosne i Hercegovine,hrvat iz bih,musliman iz bih.Ni nacionalnost Crnogorac nije postojala,a sad ima i nacionalnost milogorac!!!!!

Banaćanin

21.09.2020. 18:16

U Vojvodini žive Srbi i Srpkinje! Južno od Dunava žive Srbijanci i Srbijanke! U Bosni do 90-ih su živeli Bosanci, posle su naprasno postali Veliki Srbi isto važi i za Hrvatsku! Za ostale ne znam kako se izjašnjavaju!

Lucky

22.09.2020. 16:49

Kako to ne postoje madjarijanci,grvatijanci ili crnogorijanci i crnogorijanke,alo bre SRBIJA ,SRBI I SRPKINJE, ko hice da bude janac neka mu. Ajde i za zanmanja da kazem jer je vec postalo ozbiljno. Zanimanja su muskog roda. Nepostoji premijerka,predsednica,dokrirka,rudarka....kako ce te da napisete za zenu vojnik.