ŠTA SE TO DOGAĐA SA KLIMOM? Milanković je postavio hipotezu pre jednog veka, da li se vreme uklapa u prirodne cikluse

Novosti online

19. 09. 2020. u 20:47

ШТА СЕ ТО ДОГАЂА СА КЛИМОМ? Миланковић је поставио хипотезу пре једног века, да ли се време уклапа у природне циклусе

Foto: Depositphotos/Vikipedija

PREMA hipotezi srpskog matematičara i geofizičara Milutina Milankovića, koju je formulisao pre sto godina, usled redovnih promena orbitalnih parametara, Sunce greje zemaljsku površinu na različite načine.

Milanković je ovo analizirao u knjizi „Matematička teorija toplinskog fenomena uzrokovana Sunčevim zračenjem“.

Kao posledica ovog fenomena dešavaju se ledena doba, koja smenjuju topliji periodi — interglacijali. To su takozvani Milankovićevi ciklusi ledenih doba, na osnovi kojih se formiraju dugoročne klimatske prognoze.

Svaki orbitalni parametar ima svoju cikličnost. Na primer, putanja Zemljine rotacije oko Sunca prelazi s kružne na eliptičnu svakih 95, 125 i 400.000 godina. Osa rotacije pomera se za oko tri stepena od ekliptike otprilike svakih 41 hiljadu godina, a ciklus precesije (rotacija Zemljine osi) u proseku svakih 26.000 godina. Za to vreme, zemaljska osa opisuje puni krug.

Svi ti faktori daju periodičnost klimatskih epoha od 41 do sto hiljada godina. Pritom, prema Milankovićevim proračunima, razlika u količini Sunčeve svetlosti u severnoj hemisferi dostiže dvadeset posto.

Poslednji ledeni maksimum bio je otprilike prije 18 hiljada godina, a sada, prema Milankovićevim ciklusima, nastavlja se holocenski period interglacijal, koji je počeo pre oko 12 hiljada godina. Upravo se na to pozivaju protivnici hipoteze ljudskog uticaja na klimu.

(Dnevno)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan

19.09.2020. 21:29

Svaka cast ovoj teeoriji koja je baza mnogih naucnih istrazivanja o promenama prema na nasoj planeti, ali je bilo dovoljno samo kratko zatvaranje ljudskog roda i prekidanje nekih zagadjivackih ciklusa, pocetkom godine zbog COVID-a 19, da se zemaljska kugla povrati od loseg uticaja. Reke su postale cistije, nebo iznad gradova i nekih drzava plavo posle mnogo godina smoga. Zivotinje su se kretale slobodno, itd. Mozda ce neko reci, nema veze sa ovom teorijom naucnika MIlankovica, ali itekako ima. Nazalost, ljudi nastavljaju po starom, iako su im kosmos i priroda poslali veliko upozorenje koje nije ispostovano.

Gregs studios

20.09.2020. 16:34

Naš naučnik Milanković je stvorio teoriju da po kojoj se, sada, Zemlja nalazi u interglacijali, odnosno između dva ledena doba. Bez obzira na aktivnosti čoveka bilo kakve vrste, periodično se smenjuju ledena doba sa interglacijalnim periodima na Zemlji. Iako Milanković ne pominje čovekove aktivnosti iz ove teorije proizilazi da se sve promene klime na Zemlji dešavaju neminovo a usled redovnih promena orbitalnih parametara, Sunce greje zemaljsku površinu na različite načine. Poslednji ledeni maksimum bio je otprilike pre 18 hiljada godina, a sada, prema Milankovićevim ciklusima, nastavlja se holocenski period interglacijal, koji je počeo pre oko 12 hiljada godina. Upravo se na to pozivaju protivnici hipoteze ljudskog uticaja na klimu.