DOGODINE VAM ZA LETOVANJE NEĆE TREBATI PCR TEST: Ali bez jednog papira nećete moći da pređete granicu

Novosti online

06. 09. 2020. u 18:58

ДОГОДИНЕ ВАМ ЗА ЛЕТОВАЊЕ НЕЋЕ ТРЕБАТИ ПЦР ТЕСТ: Али без једног папира нећете моћи да пређете границу

Foto AP

RETKO ko se ove godine odvažio da ode na letovanje zbog pandemije korona virusom

Oni koji su i bili dovoljno hrabri sprečilo ih je što nam je u nekim zemljama ulaz bio zabranjen, a negde se tražio PCR test. Ipak, ako ste već preboleli što je ova letnja sezona propala i već razmišljate o sledećoj godini, pripremite se da će vam i tada trebati jedan papir - potvrda o vakcinaciji.

Svedoci smo da je ove godine domaći turizam procvetao i da smo otkrili skrivene lepote naše zemlje zahvaljući koroni. Manji deo stanovništva je usepo da se dokopa morske vode, ali, ipak, je većina noge potapala u lavoru.

Da ovo nije slučaj samo kod nas svedoče i okolne zemlje koje veliki deo svog budžeta crpe upravo iz turističke sezone. Pa tako i Crnogorcima i Hrvatima i Grcima prema ekonomskim brojkama ne ide najbolje kad je turizam u pitanju.

BRČKANJE U LAVORU

Crnogorci su nam od početka sezone zalupili rampu pred nosem, Grci takođe posle malo nećkanja. Tako je i sa većinom evropskih država, a one zemlje u koje i možemo da odemo ili su se u međuvremenu predomislile oko zatvaranja granica traže PCR test.

To je potpuno rezumljimo, ali problem pravi činjenica da ovaj test nimalo nije prijateljski nastrojen prema kućnom budžetu. Poznato je da PCR test na lični zahtev kod nas košta 6.000 dinara iliti oko 50 evra, pa prostom računicom dolazimo do cifre od 200 evra koja je potrebna prosečnoj četvoročlanoj porodici samo da ostvari uslov da ode ne more. Takođe, ovo testiranje podrazumeva i zakazivanje ili čekanje u dugom, vijugavom redu ispred Instituta "Torlak".

NEMA MORA ZA ANTIVAKSERE

Kada se zbroje svi ovi razlozi, sasvim je razumljivo što je većina Srba ove godine letovala na svojoj terasi. I kako se već bliži kraj leta i neki pokušavaju da uhvate, simbolično rečeno, poslednji talas, drugi su se pomirili sa činjenicom da nam je "korona" pojela još jedno godišnje doba i par meseci života. Ipak, treba biti optimističan i gledati napred - idemo na more sledeće godine!

Naravno, zadržite optimizam, ali imajte na umu da epidemiolozi širom sveta ne vide da će ova pošast uskoro proći, a izvesno je da ćemo se nekih mera predostrožnosti pridržavati i sledeće godine.

Veoma verovatno da nam u 2021. godini PCR testovi neće trebati, ali tražiće se nešto drugo. Svestska zdravstvena organizacija (SZO) najavljuje da ćemo najkasnije do polovine sledeće godine imati cepivo protiv kovida-19, pa je vrlo moguće da će se tada na granicama tražiti potvrda o vakcinaciji.

VAKCINA DO SREDINE 2021.

Podsetimo, u svetu se trenutno vodi trka ko će pre vakcini protiv korone. Mnogi istrživači, naučnici i instituti rade na pronalasku funkcionalnog cepiva protiv novog virusa. Prijavljeno je do sada oko 200 različitih vakcina koje su u različitim fazama testiranja i izrade. U javnosti se najčešće pominju one koje proizvodi Kina i Rusija, a pojedine zapadnoevropske farmaceutske kuće već debatuju i o ceni vakcine.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ka

07.09.2020. 06:18

Znaci ako smo pametni, domaci turizam ce da cveta. Nikakvo uslovljavanje me nece naterati da se trujem nekakvim glupim vakcinama protiv nekakvog glupog virusa koji je slabiji od sezonskog gripa koji sam prelezala. Dabogda svima propala i sledeca sezona, pa da vidimo da li je obavezan papir o vakconaciji.

Žarko

07.09.2020. 07:54

@Ka - Slažem se treba ih ignorisati, osim što su se domaći toliko osilili sa cenama a od turizma ni T. Klasičan srpski sindrom lopovluka i otimanja, nikada mi nećemo ništa naučiti. Ko ima vikendice super, a i domaće lešinare treba izbegavati da se nauče pameti

ludi milojko

08.09.2020. 01:47

@Ka - virus nije ni glup ni pametan. glupi su neobrazovani i tupi takvi kao ti. za skoro 900 hiljada ljudi taj virus ocigledno nije bio blazi od obicnog gripa. u ostalom, idi zarazi se, pa nam javi kakvo je bilo iskustvo, onako iz prve ruke a ne da nagadjas.