POLOVINOM SEPTEMBRA PEDIJATRI I BEZ EPIDEMIJE IMAJU DUPLIRAN BROJ PACIJENATA: Kod dece je najteže razlikovati kovid od prehlade

"DOKTOR U KUĆI" - I. KOVAČIĆ

05. 09. 2020. u 09:30

AKO i najmlađi mogu da obole od korone, kod njih je klinička slika uglavnom blaga, a nova istraživanja pokazuju da i kada su pozitivni na koronu nisu veliki prenosioci virusa.

ПОЛОВИНОМ СЕПТЕМБРА ПЕДИЈАТРИ И БЕЗ ЕПИДЕМИЈЕ ИМАЈУ ДУПЛИРАН БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА: Код деце је најтеже разликовати ковид од прехладе

Foto:; Depositphotoso

Ali, upravo zbog blagih simptoma infekcije koronom, kod dece je teško razlikovati prehladu ili neku drugu sezonsku infekciju od kovida 19. Zato će pedijatri s početkom školske godine da budu pod velikim pritiskom i u rebusu. Oni će morati da budu glavni štit, da na vreme prepoznaju zaražene i ne dozvole dalje širenje infekcije.

U školama su već određene sobe za izolaciju u kojima će zaraženi školarac moći da sačeka da roditelji dođu po njega. Jedino što će moći da pomogne da se spreči masovnije prenošenje zaraze je što su đaci u obavezi da nose maske, što će osim infekcije kovidom, sprečiti i mnoge druge viruse.

Doktorka Olivera Ostojić, direktorka dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", gde se leče najmlađi sa kovidom, kaže da su razlike između običnog rino-virusa i korone "milimetarske":

- Biće nam veoma teško da odmah razlučimo kod mlađe dece da li je reč o kovidu ili simptomima nekog drugog respiratornog virusa. Jer, kod njih je klinička slika, čak i u slučaju SARS KoV-2, dosta blaga. Zato ćemo morati da radimo analize krvi, da ih pratimo iz dana u dan, slušamo pluća. Mnogo će nam lakše biti kod starije dece, sedmaka, osmaka i srednjoškolaca, jer oni uglavnom imaju iste simptome kovida kao i odrasli.

Foto: Depositphotos

Doktor Dejan Jonev, pedijatar doma zdravlja "Dr Simo Milošević", kaže da je važno da se maska ne nosi duže od tri sata:

- Oni roditelji koji su deci kupili platnene maske od dupliranog platna nisu pogrešili. Jer, dete tako u svakom trenutku može da zna koja je njegova maska ako je iz nekog razloga skine. Te maske moraju da se peru i dezinfikuju posle svakog povratka iz škole.

Polovinom septembra, i kada nema epidemije, ambulante pedijatara već imaju dvostruko veći broj pacijenata nego tokom leta. To je do sada bila praksa jer, kako tvrde iskusni dečji lekari, školarcima je dovoljno svega dve nedelje u školskim klupama da međusobno prenesu razne viruse. Od toga koliko će najmlađi da se pridržavaju protivepidemijskih mera zavisiće i koje bolesti će da pune lekarske ordinacije.

DVOJE BILO NA RESPIRATORU

OD početka epidemije u Srbiji je zbog kovida 19 intubirano dvoje dece. Oba deteta, jedno mlađe od tri godine i drugo od 14, uspešno su se oporavila i bila su na respiratoru svega nekoliko dana.

- Maske će sigurno da smanje broj prehlada, gripa, stomačnih problema, mononukleoze, a samim tim biće smanjen i broj upala pluća, bronhitisa, upale uva, krajnika, visoko febrilnih stanja - kaže dr Dejan Jonev.

Ohrabrujuće je to da kod dece kovid ne izaziva tešku kliničku sliku, ali kod starijih je problem.

- Zaštita dečjeg zdravlja je bitna i iz razloga što su deca prenosioci infekcije, i važno je sprečiti i da donose viruse kući roditeljima, bakama i dekama - napominje naš sagovornik.

Za jesenji udar korone i početak školske godine domovi zdravlja su spremni.

- Imamo dovoljno PCR testova i za odrasle, a pogotovo za decu - kaže direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović. - Testiraćemo svako dete za koje procenimo da je neophodno i time ćemo sprečavati dalji prenos ifekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)