POČETAK ŠKOLE BEZ ODLAGANjA: Poštuju se preporuke epidemiologa, ali nastava kreće 1. septembra

E. V. N.

28. 08. 2020. u 06:47

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ БЕЗ ОДЛАГАЊА: Поштују се препоруке епидемиолога, али настава креће 1. септембра

Foto: D. Milovanović

NEMA potrebe da se početak školske godine pomera za dve nedelje, kako je zatražila Unija sindikata prosvetnih radnika.

Važno je da deca krenu u školu, posebno najmlađi - poručila je juče premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla i da su Krizni štab i Vlada Srbije dovoljno rano dali preporuke školama za odvijanje nastave i da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme.

- Bilo bi besmisleno da su preporuke dali ranije, jer niko nije mogao da predvidi epidemiološku situaciju, koja se i sada prati i od čega će i ubuduće zavisiti kako će se odvijati nastava u školama - naglasila je premijerka. - Ako situacija bude bolja, dozvolićemo veća odeljenja, a ako bude lošija, ići ćemo na onlajn nastavu.

Mnoge đake i njihove roditelje zbunila je poslednja izjava epidemiologa dr Predraga Kona da bi Krizni štab mogao da preporuči da deca koja se vraćaju iz inostranstva u školu krenu sa deset dana zakašnjenja u odnosu na vršnjake, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom korona. U Ministarstvu prosvete nisu razmatrali ovu mogućnost, jer nisu ni dobili zvaničan predlog.

- Poštovaćemo preporuke epidemiološkog Kriznog štaba - kaže, za "Novosti", ministar prosvete Mladen Šarčević. - Prosvetni sistem će se prilagoditi onome što stručnjaci budu naložili. Lično, ako to bude obavezna mera, smatram da ne bi trebalo da traje tako dugo, deset dana. Ako budu morali da ostanu kod kuće, deca će u tom periodu moći nastavu da prate na daljinu.

Foto: D. Milovanović

Obaveštenje o obaveznom razmaku

Jedan od članova Kriznog štaba kaže, za "Novosti", kaže da su, sa epidemiološke strane, sve u vezi sa početkom škole detaljno i više puta razmotrili, a da će već napravljene planovi menjati u hodu, ako bude trebalo.

- Sve ostalo, uključujući i ideje da deca koja su bila izvan Srbije krenu 10 dana kasnije u školu, pojedinačni su stavovi, o kojima na Kriznom štabu može da se diskutuje, ali ne verujem da bi većina podržala takav predlog - kaže naš sagovornik i dodaje da je dobro da deca, pogotovo najmlađa, idu u školu, ne samo zbog obrazovanja, već i zbog socijalizacije. - Ako dođemo u situaciju da se epidemija pogorša, da to bude rizik za decu i njihove ukućane, lako je privremeno prekinuti školsku godinu. Sada su epidemiološki parametri takvi da za odlaganje školske godine, makar i samo za decu koja su putovala izvan Srbije, nema razloga.

ĐACIMA 10.000 VIZIRA

MINISTARSTVO prosvete saopštilo je da je obezbeđeno 10.000 vizira za učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske. Šef kabineta ministra prosvete Nenad Radić kazao je da će viziri preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave su obećale da će biti obezbeđeno dovoljno zaštitnih maski za zaposlene i dezinfekcionih sredstava za škole.

Institut "Batut" formirao je poseban tim sa zadatkom da isključivo prati epidemiološku situaciju u školama. O početku školske godine i izazovima koji čekaju prosvetu razgovarali su juče i predstavnici Ministarstva i prosvetnih sindikata i sledeći sastanak zakazali su za dve nedelje.

Školama je juče istekao rok da Ministarstvu prosvete dostave operativni plan nastave u sledećoj školskoj godini. Ministar Šarčević izjavio je da se već zna da 45 odsto škola, koje su male, neće morati da dele odeljenja u manje grupe i da će moći da organizuju nastavu uživo za niže i starije razrede. Naveo je da je 97 odsto roditelja izabralo da deca idu u školu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)