DR MIJOMIR PELEMIŠ UPOZORAVA: Sada imamo kratko zatišje, oni koji se vraćaju iz inostranstva mogu da "raznesu" koronu po Srbiji

B. RADIVOJEVIĆ

27. 08. 2020. u 07:26

ZNAČAJNIJEG popuštanja protivepidemijskih mera, bar zasada, neće biti.

ДР МИЈОМИР ПЕЛЕМИШ УПОЗОРАВА: Сада имамо кратко затишје, они који се враћају из иностранства могу да разнесу корону по Србији

Dr Mijomir Pelemiš / Foto Tanjug

Prema saznanjima "Novosti" - neće biti uveden obavezni PCR test ili karantin po povratku sa letovanja u državama koje imaju nepovoljniju epidemiološku situaciju.

Za uvođenje karantina, koji bi mogao da zameni negativan PCR test po povratku u zemlju, među članovima Kriznog štaba ne postoji konsenzus. Taj predlog je, kako "Novosti" saznaju, jednom već "bio na stolu", ali nije "prošao", i ako ne dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije verovatno neće ponovo biti razmatran.

Pojedini članovi Kriznog štaba, iz medicinskog dela, uvereni su da bi uvođenje PCR testa ili karantina po povratku u Srbiju, ipak, produžilo "pauzu" između ovog, koji je na silaznoj putanji, i sledećeg talasa epidemije. Iako dva dana zaredom imamo po oko 50 pozitivnih više, procenat pozitivnosti je nizak, s obzirom na to da su za 24 sata testirane 9.932 osobe. Ali, većina se testira radi putovanja u inostranstvo.

- Van Srbije je oko 30.000 ljudi, uglavnom u zemljama regiona sa mnogo više zaraženih u odnosu na broj stanovnika nego kod nas. Njihov povratak u zemlju je ozbiljan epidemiološki rizik - kaže, za "Novosti", jedan od članova Kriznog štaba.

I infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš, za "Novosti", potvrđuje da postoji realna opasnost da oni koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva "raznesu" virus po Srbiji:

- Sada imamo zatišje epidemije, ali lično ne verujem da će ono dugo trajati, najverovatnije manje od mesec dana. Ne zabrinjava me toliko početak školske godine koliko povratak studenata, kod kojih se, ipak, ne može računati na disciplinu kao kod đaka. Ozbiljno bi trebalo razmisliti da se ispiti, kao i u razvijenim zapadnim zemljama, organizuju onlajn.

Većina članova Kriznog štaba, prema saznanjima "Novosti", insistira da se mere zabrane okupljanja ne ukidaju. Tolerisali bi, kažu, blago povećanje broja ljudi na jednom mestu, koji je sad ograničen na 10, ali svakako ne u meri koja bi omogućila da se u vreme kada inače ima najviše venčanja organizuju velike svadbe.

Bitno je, kažu epidemiolozi, da se miran period epidemije što duže održi, i zbog toga da bi se zdravstveni sistem odmorio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)