SREĆKOVI RODITELJI SU STRADALI, A OVAKO JE ON SPASEN: Priča o dečaku koja je danas dobila srećan kraj

S. B.

21. 08. 2020. u 21:51 >> 21:33

MALI dečak(6) iz Poljne kod Trstenika, koji je ostao siroče 12.decembra 2018. godine posle pogibije roditelja u bunaru, a danas je u prisustvu ministra Zorana Đorđevića i formalno usvojen, hraniteljsku porodicu napustio je pre nekoliko meseci i kako su “Novosti” pisale, otišao su kod budućih usvojitelja na adaptaciju.

СРЕЋКОВИ РОДИТЕЉИ СУ СТРАДАЛИ, А ОВАКО ЈЕ ОН СПАСЕН: Прича о дечаку која је данас добила срећан крај

Foto: S. Babović

Kako su za “Novosti” posvedočili stručnjaci Centra za socijalni rad u Trsteniku, između dečaka Srećka i usvojitelja osetila se izuzetna naklonost već pri prvim susretima.

Krajem decembra 2018.godine,za tada četvorogodišnjeg dečaka ceo svet je bio srušen. Stradanje bioloških roditelja Slađane(50) i Časlava(57) Anđelkovića,pogodilo je ljude znane i neznane,a o sudbini malog Srećka, “Novosti” su redovno izveštavale. Krajem 2019.godine kada su “Novosti” objavile da je dečak ušao na tzv.“listing” za usvojenje u kojem je 10 porodica, ali je sam postupak usvajanja tekao sporije nego što su se stručnjaci nadali svi su bili zabrinuti.Izrazito interesovanje porodica u programu nije bilo,ali ispostaviće se, da je to bilo sve do trenutka dok nije naišla prava porodica koja je sada mališanu pružiti novi dom.

Foto: S. Babović

Kada smo ove godine objavili da je Srećko ipak na putu da nađe divne usvojitelje, stiglo je stotine komentara ljudi koji su mališanu poželeli bolji život. Anđelkovići su stradali u bunaru dubokom šest metara i to u selu Stragari. Nekoliko kilometara dalje, u Poljni, cela četiri dana,njihov mali sin bio je sam i nemoćan u kući.Niko nije slutio kakva se tragedija dogodila u susednom selu, a najmanje mališan koji je uzalud čekao da mu se roditelji vrate.

-Prvo sam pomislio da mi se učinilo, ali kada sam shvatio da je dete samo, pretrnuo sam, sve mi je govorilo da se nešto strašno dogodilo,čim toliko plače-prisećao se za “Novosti” meštanin Poljne Saša Dimitrijević, koji je pronašao dečaka.

Miroslav Nićiforović,brat pokojnog Časlava ispričao nam je da je mališan preživeo jedući hleb, u hladnoj kući,zamotan u ćebence. Prava je sreća što, iako je bila zima, temperature nisu bile ispod nule.Dečak je nekoliko dana pre nesreće bio bolestan. U subotu je primio injekciju, ali u nedelju nije imao ko da ga odvede u Dom zdravlja. Auto Anđelkovića “opel astra” nađen je u kupuzištu u selu Stragari, nedaleko od bunara gde su i izgubili život.

Foto: S. Babović

Anđelkovići Slađana i Časlav

- Poziv smo primili te noći u tri sata sa informacijom da se u Poljni nalazi smrznuto i nezbrinuto dete i naša dežurna služba je odmah krenula na teren, dete je sanitetom prebačeno u kruševačku bolnicu-predočio nam je tada Dragojlo Minić,direktor CSR u Trsteniku.

Anđelkovići su imali stan u Trsteniku,dve kuće u selu, kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju(drljače, plugove, freze, traktore),puno dvorište ovaca, jagnjadi, svinju od 60 kilograma, dve junice. Posadili su više od četiri hektara kukuruza. Nadali su se da će njihov sin imati dobar život. Nesrećna pogibija sprečila ih je da dožive odrastanje svoga sina.

OBDUKCIJA POKAZALA DA SU SE ANĐELKOVIĆI UTOPILI

OBDUKCIJA Slađene i Časlava Anželkovića pokazala je da je smrt nesrećnih supružnika nastala neposredno usled utopljenja.Sahranjeni na lokalnom groblju u Poljni, a celo selo prisustvovalo je opelu u Crkvi Svetih Petra i Pavla.

MINISTARSTVO

KAKO je saopštilo danas Ministarstvo rada, čiji su predstavnici zajedno sa ministrom Zoran Đorđevićem prisustvovali zvaničnom proglašenju usvojenja,ovo Ministartvo radi na donoenju novog Zakona o socijalnoj zaštiti kojim će se dodatno unaprediti i sa proces usvjenja. Kako je podvukao ministar, mnogo parova u Srbiji želi da usvoji dete i obaveza je države da brine o najboljem interese deteta i da onim roditeljima koji ispunjavaju sve zakonske okvire omogući da ostvare tu želju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća