OD SEPTEMBRA PROMENA U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ

Tanjug

20. 08. 2020. u 11:12

U KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano je trenutno 85 kovid pacijenata, a 14 je na respiratoru, izjavio je jutros direktor Vladimir Đukić, koji očekuje da se ta ustanova u septembru vrati u non kovid režim, kao i da na jesen u Srbiji bude manje dramtična situacija sa koronom.

ОД СЕПТЕМБРА ПРОМЕНА У КБЦ ДРАГИША МИШОВИЋ

Foto: I. Marinković

Bolja situacija nam daje mogućnost da odmorimo zdravstvene radnike, koji treba da počnu da koriste godišnje odmore, dodao je Đukić.

On kaže da će se lekari "Mišovića" nakon vraćanja u non kovid režim vratiti onome što najbolje znaju da rade - kardiologiji i endokrinologiji i drugom.

-Mnogo očekujemo od (kovid) bolnice u Batajnici gde će biti 1.000 kreveta, koja će omogućiti da se relaksira sistem i da se objedini lečenje pacijenata i tako štedi zdrvsatveni kadar, da jedan aneseteziolog može da kontroliše i 15 do 20 pacijenata. Ostale bolnice će moći da nastave da rade u punom kapacitetu. Mislim da će jesen biti sa mnogo manje dramatike".

Kako kaže, svaka zdravstvena ustanova ima obavezu da ima odeljenje sa izolaciju za one koji se javljaju sa povišenom temperaturom, što ne mora da bude posledica korone već bilo koje infekcije ili nekog zapaljenja.

Objašnjava da se pri hitnom prijemu radi trijaža i serologija i ako je serološka analiza pozitivna radi se PCR, a ako klinička slika zahteva PCR test onda se to što pre radi.

Ističe da sada zdravstveni sistem još bolje funkcioniše zbog stečenog iskustva sa koronom i trijaža i transfer pacijenata se obavlja mnogo brže.

Komentarišući kritike na račun zdravstvenog sistema, Đukić ističe da naš zdravstveni sistem u doba korone nije mogao bolje da funkcioniše.

-Napadaju rukovodstvo bolničkog centra u Novom Pazaru, Mirsada Đerleka koji se nije pojavio kao državni sekretar, već smo se upoznali pre osam godina u bolnici u Pazaru kada je bio direktor. Zašto ih boli? Jer je i Mirsadu i Mehi bliži Beograd, što putuju ka Evropi preko Kraljeva i Beograda ka Beču i Minhenu, a ne putuju preko brda i planina nepostojećim putevima do Sarajeva i Istanbula. To njih boli, zato je ovo udar na Srbiju-naveo je Đukić.

Dodaje da je reč o napadima od strane amatera koji se bave sitnom politikom preko nekih nepostojećih sindikata.

Ističe da zdravstveni sistem Srbije odlično funkcioniše, dok je za vreme prethodne vlasti sedam godina postojala jedinica koja je trebalo da se bavi izgradnjom četiri klinička centra i da ništa nije urađeno, za razliku od onog što se sada dešava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna