PLAVA GROBNICA OSTAJE KUPALIŠTE?! Ležaljke i suncobrani na glavnoj plaži na ostrvu Vido nisu uklonjeni

D. MATOVIĆ

subota, 15. 08. 2020. u 09:00

ПЛАВА ГРОБНИЦА ОСТАЈЕ КУПАЛИШТЕ?! Лежаљке и сунцобрани на главној плажи на острву Видо нису уклоњени

Jučerašnja slika sa Vida potvrđuje da su ležaljke i suncobrani još na plaži

UPRKOS uveravanjima gradskih vlasti Krfa da će ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido biti uklonjene, one su i dalje na istom mestu. "Plava grobnica" i dalje je kupalište.

Dok lokalni i naši mediji i dalje bruje o tome da se skrnavi mesto velikog stradanja bolesnih i izmučenih Srba posle albanske golgote u Velikom ratu, Panajota Zubar Dimos, pomoćnica gradonačelnika Krfa, za "Novosti", kaže da je zahvaljujući gradskim vlastima prostor ispred Spomen-kosturnice konačno dostojanstveno uređen.

- Već godinama Vido je domaćin izviđačkim kampovima, a koriste ga i Krfljani koji nemaju pristup drugim plažama. Mnogi srpski posetioci preplavljuju ga svake godine, jer se tamo nalazi srpski mauzolej. Svi se sećamo slika iz prethodnih godina koje su vređale i meštane i Srbe. Upravo zbog toga nova opštinska vlast je odlučila da ulepša to područje - kaže Zubar Dimos. - Prvi put ove godine izdvojili smo novac da se očisti celo ostrvo. Posebno put do mauzoleja. Ležaljke na plaži su postavljene da bi služile posetiocima Vida, a ne radi nekakvih poslovnih aktivnosti.

Iako kuca na zatvorena vrata, Željko Popović, predsednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva i Udruženja za zaštitu ostrva Vido, nije izgubio nadu. I u petak je čekao da ga primi gradonačelnica Spirodula Meropi Idreu, ali ona kao i prethodnih dana nije imala vremena za razgovor.

- Pozvao me je Dimitris Metalinos, predsednik Skupštine grada, i izvinio se srpskom narodu zbog nepromišljenog poteza zamenika gradonačelnika Spirosa Neratzisa, koji je samoinicijativno postavio ležaljke i suncobrane ispred Spomen-kosturnice. Metalinos je istoričar i dobro zna šta ostrvo Vido predstavlja za srpski narod. Obećao je da će ležaljke biti uklonjene - kaže Popović.

Ležaljke su postavljene ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela "Ikos" u Dasiji, jednog od najluksuznijih u Grčkoj.

- Dok su prošle godine ležaljke i suncobrane postavili zakupci restorana, ove godine je to umesto njih uradio Neratzis - kaže Popović. - Ležaljke se nalaze u blizini spomenika ruskom admiralu Fjodoru Ušakovu, oslobodiocu Krfa i jonskih ostrva, koji je u Rusiji proglašen za sveca, dok je drugi napravljen povodom desetogodišnjeg pobratimljenja Kruševca i Krfa i sedamdesetogodišnjice dolaska srpske vojske na Krf.

GOLI KAMEN

NA ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon albanske golgote. Svoj kraj srpski junaci su našli upravo na ovom "ostrvu zmija" kako se ono nekad zvalo, jer je ono tada bilo "goli kamen". Nemajući gde da se sklone, na kiši i hladnoći, zbog postojanja bolnica i dovoljne medicinske zaštite, umiralo ih je po nekoliko desetina dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dejan

15.08.2020. 10:06

Normalno. Sto godina je proslo i ljudi hoce da zive. Srbi ne odrzavaju groblja u Srbiji niti imaju muzej zrtvama genocida u NDH itd , a traze od drugih da odustanu od svoje plaze i zarade. Mozemo da zakupimo tu malu plazu u Grckoj na jos 100 god ( 100 smo dobili gratis)

Nikola Ćirilica

15.08.2020. 10:14

"икос" је америчка компанија и власник ресторана, и овај потез је намерно пљување на српске жртве.

Janko

15.08.2020. 10:59

Braco Srbi, ajmo da se organizujemo I da kupimo ovo ostrvo na 99 godina I da se ne desi nesto slicno opet ovome sto se sada desava! Srbijo organizuj da se prikupe donacije...dajem prvi!

vuk

15.08.2020. 11:25

Srbi su izgradili citava naselja na svojim grobljima. Pogledajte na sta lici spomen park streljanima u Kraljevu.Zarastao u korov. Spomen vagon spaljen.Ne postujemo svoje a trazimo nesto od drugih. Vido nas postuje i vise nego sto smo zasluzili a mi sad guramo prst u oko i onima koji nas jos uvek vole.

Orao

15.08.2020. 11:53

Vlada Srbije je dužna da Ostrvu Vidu i Plavoj Grobnici, mučenicima i stradanju hiljadama Srba,povrati zaborav i da sadašnjim i budućim generacijama ostavi trajno i dostojanstveno istorijsko obeležje .