VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA SAVSKOM TRGU: Ovo će biti najveći trg u našoj zemlji (FOTO)

Novosti online

11. 08. 2020. u 13:12 >> 14:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na Savskom trgu u okviru projekta Beograd na vodi.

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА САВСКОМ ТРГУ: Ово ће бити највећи трг у нашој земљи (ФОТО)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da Trg stvarno dobro izgleda i da nije znao da je to najveći trg u Srbiji. Rekao je i da fasada na železničkoj stanici izgleda fantastično.

- Srećan sam što sam ovde mogao da obićem Savski trg, 20.000 kvadrata čistog prostora, 12.000 kvadrata saobraćajnica, svakako najveći trg u našoj zemlji - istakao je predsednik i dodao da je ovo još jedan važan korak u ulepšavanju Beograda.

Sa predsednikom, radove su obišli i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičic, gradski urbanista Marko Stojičić i generalni seketar predsednika Nikola Selaković.

 
BEOGRAD JE NOSILAC TURIZMA

-Beograd je nosilac našeg turizma i sa trećinom učešća u BDP-u našeg turizma - rekao je Vučić i dodao da Savamala može da doprinosi razvoju cele Srbije i posebno je zadovoljan činjenicom da će na Savskom trgu biti najkvalitetniji granit, 300 stabala.

Foto: Pink Printskrin

Kaže da veruje da će to biti neka vrsta obaveza za investitore, gradilišta koliko može prostor da se ozeleni.

DANAS IMAMO OKO 62.000 GRADILIŠTA U SRBIJI

Pre samo šest ili sedam godina u celoj Srbiji bilo je 1.500 gradilišta, a danas ih je ukupno 62.000, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da to, između ostalog, pokazuje koliko je zemlja napredovala.

Vučić je, obilazeći radove na Savskom trgu, rekao da je građevinarstvo u Srbiji zabeležilo rast, i pored pada zbog korone u drugom kvartalu.

Značaj građevinarstva za srpsku privredu ilustrovao je i podatkom da je pre sedam do osam godina ta grana u ukupnpm BDP-u učestvovala sa 3,7 odsto, a danas je taj udeo 5,9 odsto.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Verujem da će pred novogodišnje praznike trg zasijati punim sjajem. Spomenik Stefanu Nemanji je naš dug prema osnivaču i ujedinitelju srpske zemlje i države - rekao je Vučić.

Kako kaže dela su ta po kojima treba da se sudi, podsetivši kako je ranije izgledao Savski trg a kako će izgledati kroz par meseci.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Deo radova na trgu je već gotov: spoljašnost zgrade bivše Glavne železnicke stanice je u novom ruhu, tramvaji saobraćaju na pravcu Nemanjina - Karađorđeva, a obrisi modernog trga, za koji kažu da će biti novi centar prestonice.

Centralni deo trga, kako je najavljivano, zauzimaće 23 metara visok spomenik posvecen Stefanu Nemanji, najviše takvo obeležje u prestonici, pešacima će pripasti centralni deo trga, dok će saobraćaj, automobilski i tramvajski biti izmešten na obode trga.

Lokomotiva legendarnog Plavog voza pomerena je znatno bliže ulazu u zgradu bivše Glavne železničke stanice, odnosno budući Muzej Nikole Tesle.

 
MOJA SE IMOVINA OD 2012. NIJE UVEĆALA NI ZA DINAR

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se njegova i imovina njegove porodice nije uvećala ni za dinar od 2012. godine, te da bi voleo da bude među prvima čija će se imovina ispitati, ali da se zatim ispita i imovina drugih, čija se, kaže, imovina značajno uvećala od 2003. do 2013. godine.

- Nema laži koju nisu izgovorili...Čak su slagali da i moj džemper košta 400 evra, a košta 50 i nesto evra - primetio je Vučić na konstataciju da Dragan Đilas i njegovi saradnici "do danas nisu odgovorili odakle im milioni, ali će njega pitati za skupe sakoe".

Vučić je rekao da je to važna tema, zbog Zakona o poreklu imovine, koji je donet.

- Molim komisiju koja se time bavi, želim da budem u prvih 10 ljudi kojima će se ispitati imovina, ali onda da se ispita i svima drugima. Moja imovina se nije uvećala od 2012. godine ni za dinar. Ni moja, ni moje porodice. A, voleo bih da vidite imovinu nekih pre ulaska u vlast 2003. i po izlasku iz vlasti 2013. godine. Pa ćete da vidite da je uvećana za oko milijardu evra - rekao je Vučić.

GRADIMO JAKU VOJSKU

Predsednik se osvrnuo i na Vojsku Srbije i namensku industriju.

- Moj posao je kao vrhovnog komandanta da gradim jaku vojsku, a što se tiče odbrambene industrije Srbije pomoćićemo - rekao je Vučić.

Foto: Pink Printskrin

 
IZBOR PREMIJERA

Što se mandatara tiče, predsednik je rekao da sledeće nedelje će biti sednica glavnog odbora gde će se razovarati o formiranju vlade.

-Ono što mi je važno je da vlada bude moderna, spremna na borbu - rekao je Vučić, dodajući da bi želeo da više bude žena u Vladi i što veću borbenost.

UDRUŽUJU SE ONI ŠTO NI GLAVNI ODBOR NE MOGU DA ZAKAŽU

Sloboda okupljanja i udruživanja u Srbiji je sveta sloboda, kaže predsednik Aleksandar Vučić načelno povodom formiranja Udružene opozicije Srbije.

On je primetio da se u taj savez udružuju oni koji ne mogu ni glavni odbor da zakažu, a da se ne potuku, ni stranku da naprave, a da je ne kupe.

- Slobodna smo zemlja u kojoj svako ima pravo da formira političku stranku, da kupuje političke stranke, da se udružuje, objedinjuje. Sloboda okupljanja u Srbiji je sveta sloboda u pravom smislu reči, za razliku od vremena kada su ti koji se sada udružuju vladali, pa ubili Ranka Panića, i čak nisu hteli za to da kažu 'izvinite'. Nije ga ubila hrvatska vojska dok je bio na ratištu, već oni - kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 
NISMO JOŠ KUPILI PVO SISTEM IZ KINE, RAZMIŠLjAMO O TOME

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija još nije kupila PVO sistem FK-3 iz Kine već da razmišlja o toj nabavci.

Upitan za upozorenje ambasade SAD u vezi potencijalne nabavke sistema iz Kine, Vučić je rekao da sistem FK-3 nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva.

- Svaki put kad odlučimo da nešto kupimo, uvek neko ima nešto protiv. Još nismo kupili FK-3, razmišljali smo o tome i videćemo još koliko novca imamo - kazao je Vučić novinarima u Beogradu posle obilaska radova na rekonstrukciji Savskog trga u Beogradu.

 
PONOVNO RASKOPAVANjE TRGA REPUBLIKE NIJE POTREBNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da ponovno raskopavanje Trga Republike u Beogradu nije potrebno, kao ni šine za tramvaje na toj lokaciji.

Komentarišući pisanje medija da će Trg Republike naredne godine ponovo biti raskopan kako bi se stavile šine za tramvaje od Trga Slavija do Kalemegdana, predsednik je naveo da smatra da je razvoj grada neophodan ali da za te radove nije video "nikakav racio legis".

- Možda u gradu misle drugačije, pa bih voleo da nam objasne. Kao što mislim da nam nikakvo sečenje šuma na Košutnjaku nije potrebno - kazao je Vučić novinarima na Savskom trgu u Beogradu.

Foto: Printskrin

 
SRBIJA UVEK DA ODLUČUJE KAO SUVERENA ZEMLjA

Vučić je, na molbu da prokomentariše upozorenje Ambasade SAD na rizik kupovine kineskog raketnog sistema, dok u Rusiji pojedini portali spekulišu da se radi o odustajanju od kupovine ruskog S 300, rekao da svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo uvek neko ima nešto protiv.

- Mi smo razmišljali o kineskom raketnom sistemu FK 3. Taj sistem nije na spisku za sankcije američkog ministarstva. Razumemo to upozorenje kao političko saopštenje. Ali uvek ćemo delovati kao nezavisna, suverena zemlja, razmišljajući da ne ugrozimo naše vitalne interese - objasnio je on.

 
RAZUMEM POTREBU U HRVATSKOJ DA OVDE IZABERU NOVOG TADIĆA

Razumem potrebu hrvatskih medija da ovde u Beogradu izaberu novog Tadića, da se on izvinjava, a Srbija da zaostaje za Hrvatskom, kaže predsednik Aleksandar Vučić povodom pisanja hrvatskih medija cija poenta je zelja da se sruši aktuelna srpska vlast.

U Srbiji se 2022. održavaju izbori, pa će biti prilike za Zagreb i njihove ovdašnje poslušnike da menjaju vlast u Beogradu, poručuje predsednik.

Razumem njihovu potrebu da izaberu novog Tadića, nesposobne tipove koji bi ostavili Srbiju da zaostaje za Hrvatskom, a ne da je prestiže, oni koji bi ekonomski da je razaraju i svaka tri dana im se izvinjavaju. To nije i neće biti politika Srbije", rekao je on, na pitanje novinara da prokomentariše pisanje hrvatskih medija, u kojima se poziva na rušenje srpske vlasti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NE IZVOZIMO ORUŽJE U ZEMLjE KOJE SU POD SANKCIJAMA

POVODOM izvoza srpskog naoružanja, poput izvoza u Jermeniju, što opozicija inače prebacuje vlastima, iako je prva za vreme svoje vlasti dala saglasnost na takve isporuke, Vučić ukazuje da se deo proizvodnje prodaje i našoj armiji, ali se i izvozi.

- U čemu je igra da jedan deo tajkunskih madija pod kotrolom tajkunskih političara svakog dana mora da vodi kampanju protiv naše vojne industrije? Da li je to da bi Bugari uzeli nama posao ? Kako onda u Krušiku da ima posla, kada ste uništili taj posao? - zapitao je on.

Vučić je rekao da ima onih koji bi da ruše izvoz srpske vojne industrije, pa makar i oni propisali taj izvoz, odnosno doneli odluku da se Jermenija izuzme iz zabrane izvoza. Vučić je podsetio da u srpskoj odbrambenoj industriji radi 17.000 ljudi, a ako se sprečava izvoz, onda se ugrožavaju ta radna mesta.

STIŽE VELIKA INVESTICIJA U VOJVODINU

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost velike investicije u Vojvodini.

- Verujem da ću moći da vas obavestim uskoro o fantastičnoj investiciji u Vojvodini - poručio je Vučić, ne precizirajući o kojoj invgesticiji je reč.

 
PONAŠAM SE NORMALNO, TRUDIM SE DA RADIM POŠTENO I VREDNO

Vučić je dodao je da se on trudi da se ponaša normalno, uobičajeno, te da je jedan od retkih koji samo u posebnim slučajevima, kada je neophodno, koristi rotaciju, dok nema direktora, minsitra, svakog ko misli da je važan, a da ne koristi rotaciju da bi dokazao da je važan.

On je naveo da njegova plata nije mala, ali da se trudi da radi pošteno, marljivo i vredno.

- A, da mi govore da sam bahat, arogantan, sa tim ne mogu da se saglasim. Važno je da zakon uđe 'u život', da svi čuju o njegovoj imovini, ali da se onda ispitaju i svi drugi. Da sve bude crno na belo. Ja nemam čega da se stidim - rekao je Vučić.

Dodao je da kritike na njegov račun u tom smislu, najviše govori o onima koji ih izgovaraju, jer, kaže, polaze od sebe "šta su radili i šta bi radili".

Foto: Tanjug

 
NEMA TAJNI,IZRAZIO SAM SAUČEŠĆE AZERBEJDžANU

Predsednik je rekao je danas da je Azerbejdžanu izrazio saučešće povodom smrti njihovih vojnika i da tu nema ništa tajno, niti takve informacije treba tražiti, kako je kazao, po belosvetskim sajtovima, već je dovoljno pogledati na sajtu srpskog predsednika.

- Niste to samo vi rekli, to su i neki politicari tajkuni rekli da su iz tajnih izvora predsednika Azerbejdžana to čuli. Nemojte da ste deca, to piše u mom saopštenju - istakao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da je na jednom od sajtova azerbejdžanske vlade objavljeno da je izrazio žaljenje zato što je srpsko oružje korišćenio u sukobu sa Jermenijom.

Ističe da je izrazio saučešće povodom poginulih ljudi i da je to elementarna pristojnost.

- Sledeći put, pre nego što odete da tražite po belosvetskim sajtovima, idite na sajt srpskog predsednika. U mom saopštenju se navodi da sam izrazio saučešće povodm smrti azerbejdžanskih vojnika. To je civilizacijsko ponašenje - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U LOKALNOJ VLASTI NOVA I NAJBOLjA REŠENjA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ne postoje problemi oko formiranja vlasti na lokalnom nivou, već je fokus na tome da se pronađu najbolja moguća rešenja.

Na pitanje da li postoje problemi oko formiranja vlasti na lokalnom nivou, Vučić je rekao da ne postoje, ali da je suština u tome što oni pokušavaju da pronađu najbolja moguća rešenja, da na određenim mestima promene određene ljude i da rade na tome da oko 40-50 odsto bude novih gradonačelnika i više žena u vlasti na lokalu.

Kako je naveo, u Rasinskom okrugu od šest opština, u pet čelu biti žena.

- Mučimo se oko nekih okruga i to je naša unutarstranačka stvar. Mi analiziramo rezultate. Nismo rekli da nam je fantastičan rezultat pao s neba. Gde su izuzetno dobri rezultati tamo je ok, ali kada nisu dobri, a za nas je to kada su ispod 50 ili 55 odsto osvojenih glasova, onda analiziramo koje je najbolje rešenje - naglasio je predsednik.


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (57)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist