ZBOG NOŠENJA ZAŠTITNIH MASKI: Ovo oboljenje možete da dobijete pri visokim temperaturama

Novosti online

02. 08. 2020. u 11:20

VELIKI deo populacije se suočava sa jednim problemom koji nastaje zbog nošenja maske pri visokim temperaturama.

ЗБОГ НОШЕЊА ЗАШТИТНИХ МАСКИ: Ово обољење можете да добијете при високим температурама

Foto: Depositphotos

U pitanju su akne i bubuljice koje nastaju kao posledica nošenja maski i zapušavanja pora u predelu lica preko kog se one prostiru, a popularno se zovu maskne.

Ova pojava primećena je u celom svetu, a dermatolozi je lako mogu objasniti.

- Redovno se događaju problemi sa kožom ako se maska nosi redovno. Budući da sada veliki deo populacije nosi maske, ovaj problem je samim tim i masovniji - ističe dermatolog Ejmi Kasuf.

Dok pričamo i dišemo naše lice obasipa velika količina toplog vazduha koja stvara još toplije okruženje koje je idealno za umnožavanje bakterija, remeteći balans kože.

- Ljudi koji imaju masniju kožu skloniji su ovom problemu. Takođe je i šminka faktor koji potpomaže ovaj problem. Tako ne savetujemo težu šminku. Ako je ikako moguće, probajte da se ne šminkate - ističe Kasuf.

Savet dermatologa jest da se lice ujutru i uveče, a poželjno je i blago hidriranje kože.

- Pre svega ovo je higijenska stvar. Pojedini tipovi kože jesu osetljiviji, ali da biste izbegli problem potrebno je da redovno čistite lice, menjate masku i izbegavate šminkanje - zaključila je dermatolog.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja