ZBOG NOŠENjA ZAŠTITNIH MASKI: Ovo oboljenje možete da dobijete pri visokim temperaturama

Novosti online

02. 08. 2020. u 11:20

ЗБОГ НОШЕЊА ЗАШТИТНИХ МАСКИ: Ово обољење можете да добијете при високим температурама

Foto: Depositphotos

VELIKI deo populacije se suočava sa jednim problemom koji nastaje zbog nošenja maske pri visokim temperaturama.

U pitanju su akne i bubuljice koje nastaju kao posledica nošenja maski i zapušavanja pora u predelu lica preko kog se one prostiru, a popularno se zovu maskne.

Ova pojava primećena je u celom svetu, a dermatolozi je lako mogu objasniti.

- Redovno se događaju problemi sa kožom ako se maska nosi redovno. Budući da sada veliki deo populacije nosi maske, ovaj problem je samim tim i masovniji - ističe dermatolog Ejmi Kasuf.

Dok pričamo i dišemo naše lice obasipa velika količina toplog vazduha koja stvara još toplije okruženje koje je idealno za umnožavanje bakterija, remeteći balans kože.

- Ljudi koji imaju masniju kožu skloniji su ovom problemu. Takođe je i šminka faktor koji potpomaže ovaj problem. Tako ne savetujemo težu šminku. Ako je ikako moguće, probajte da se ne šminkate - ističe Kasuf.

Savet dermatologa jest da se lice ujutru i uveče, a poželjno je i blago hidriranje kože.

- Pre svega ovo je higijenska stvar. Pojedini tipovi kože jesu osetljiviji, ali da biste izbegli problem potrebno je da redovno čistite lice, menjate masku i izbegavate šminkanje - zaključila je dermatolog.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ljiljana

02.08.2020. 11:47

maske ja ih ne nosim,jer ovde u ch tek poceli od pre dve nedelju u bus i voz---------neko se bogati neko je siromasan-------i ja cu da skocim od bodensee--------sta ce mi zivot -------

DeccaPAS

02.08.2020. 13:13

A onda svi patogeni organizmi sa maske, lako penetriraju kroz traumatizovanu kožu i eto zaraze. A da ne pominjem i urnisanje imuniteta usled lošeg i nedovoljnog udisanja kiseonika. Jadan je naš stručni tim i njihove preporuke, a bedan je i narod koji ga slepo sluša.