NARANDžASTI METEOALARM U SRBIJI: Vreme je opasno za ljude i životinje, očekuju nas tropske temperature

Novosti online

sreda, 29. 07. 2020. u 08:25

НАРАНЏАСТИ МЕТЕОАЛАРМ У СРБИЈИ: Време је опасно за људе и животиње, очекују нас тропске температуре

Foto: Novosti arhiva

POSLE nestabilnog vremena praćenog pljuskovima, grmljavinom i gradom, danas i sutra očekuju nas tropske vrućine sa temperaturom i do 36 stepeni Celzijusa.

Usled visokih temperaturnih vrednosti, uključen je narandžasti meteoalarm za gotovo celu Srbiju, osim za Vojvodinu, gde je na snazi žuti meteoalarm.

Podsetimo, narandžasti meteoalarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i da budu opasne po ljude i životinje.

Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperature do ili iznad 35 stepeni znak su za veoma opasnu vremensku situaciju, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana.

Foto: printskirn

 

- Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma su povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni su uslovi za snabdevanje električnom energijom i mogući su problemi u saobraćaju - navode iz RHMZ.

I sutra će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Najniža temperatura kretaće se od 16 do 22 stepena, a najviša od 32 do 36 zbog čega će naradžasti meteolarm i dalje biti na snazi.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)