NOVE MERE NA KiM: Građanima centralne Srbije neophodan negativan test na koronu, uveden policijski čas u 13 opština

Novosti online

28. 07. 2020. u 23:53

НОВЕ МЕРЕ НА КиМ:  Грађанима централне Србије неопходан негативан тест на корону, уведен полицијски час у 13 општина

Foto: I. Radulović

Prema najnovijim merama vlade žiteljima Kosova i Metohije biće zabranjeno kretanje od 22:30 do 05:00 u 13 opština, a istovremeno svim građanima centralne Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i BiH biće potreban negativan test na Covid-19 za ulazak na Kosovo.

Za žitelje Kosova neće biti mere samoizolacije ako dolaze iz okruženja, javlja RTS.

Kretanje građana ograničeno je u Prištini, Prizrenu, Peći, Podujevu, Đakovici, Uroševcu, Lipljanu, Glogovcu, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Kosovom Polju i Štrpcu.

Prema odlukama donetim na elektronskoj sednici održanoj večeras, maske će biti obavezne usvim aktivnostima izvan kuća i stanova, kao i fizička udaljenosti od dva metra u zajedničkim prostorijama.

Poslodavci su obavezni da stvore uslove da se ta razdaljina primeni i u radnom okruženju.

Vlada je zabranila okupljanje više od pet ljudi, kao i javna okupljanja, uključujući porodične zabave. Zabranjene su i rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti.

Javni prevoz moraće da radi sa pola kapaciteta u pogledu broja putnika. Javnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje usluga za koje medicinski radnici u datom trenutku procene da nisu bitne.

Kao deo mera, vlada je predvidela otvaranje javnih i privatnih vrtića posle procene inadzora od strane lokalnih vlasti.

Sektoru gastronomije biće zabranjen rad posle 22:30, ali ne i na otvorenom pre tog termina.

Građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, centralne Srbije i Bosne i Hercegovine koji uđu na Kosovo preko aerodroma u Prištini ne treba da imaju i sertifikat za negativan test, ako su u tranzitu i pod uslovom da na ulazu potpišu izjave da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)