SLAVA UZ MERE: Evo kako je obeležen Sveti Prokopije u Loznici i Malom Zvorniku (FOTO)

V.Mitrić

21. 07. 2020. u 11:50

HRAMOVI Svetog Prokopija u Malom Zvorniku i u Lozničkom Polju, kraj Drine, koji su mili ovdašnjim, ali i vernicima sa leve obale Drine, obeležili su krsnu slavu Svetog Prokopija, služenjem liturgije, rezanjem slavskog kolača, saborovanjem vernika među kojima su i oni koji su stigli iz rasejanja.

СЛАВА УЗ МЕРЕ: Ево како је обележен Свети Прокопије у Лозници и Малом Зворнику (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Protojerej stavrofor Mileta Tpvarević, starešina malozvorničkog hrama i protojerej stvarofor Milan Aleksić, starešina bogomolje u Lozničkom Polju, potrudili su se da se ispoštuju svi aktuelni epidemiološki standardi, što, kako vele, „ničim ne smanjuju radost tog dana posvećog svecu kome se, prema crkvenom učenju, Hristos dva puta javio i čija je molitva, uoči pogubljena, uslišena da „pravoslavlje sija do skončanja vremena“.

Foto: V.Mitrić

 

- Ovo je sjajan primer hramova koji su uz samu Drinu, kako se neguje Hristova vera i kako su bliski ljudi sa dve obale Drine i u molitvi, u u druženju, i u radu – kaže protojerej stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik Eparhije šabačke SPC . -Mi smo, vidi se, kao jedno telo i jedna duša i naš duhovni prostor niko ne može da komada što se pokazalo kroz vekove.

Lepo i zanimljivo je bilo i kod novog hrama popularno nazvanog „Mali Ostrog“, u pećini kod same Drine, u Malom Zvorniku, koja sija i blista sa svih srpskih strana.

Foto: V.Mitrić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!