DOMAĆI IT U TOP TRI: Plata srpskih programera oko 1.300 evra

E. B. Talijan

17. 07. 2020. u 13:00

SRPSKI IT sektor svrstan je među "top tri" u svetu u izveštaju Svetskog investicionog foruma biznis anđela (WBAF), koji je ovih dana predstavljen na globalnoj onlajn-konferenciji.

ДОМАЋИ ИТ У ТОП ТРИ: Плата српских програмера око 1.300 евра

Foto Depositphotos

Ova međunarodna organizacija navodi da oblast informacionih tehnologija u Srbiji beleži rast od 26,2 odsto godišnje. Prema zvaničnim podacima naših institucija, prošle godine je vrednost izvoza u IT sektoru bila 1,4 milijarde evra, a suficit 800 miliona evra. Oko 70.000 ljudi u Srbiji zaposleno je u informaciono-tehnološkim kompanijama.

Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, kaže za "Novosti" da IT sektor spada u najprofitabilnije delatnosti u našoj zemlji, a programerska plata je oko 1.300 evra mesečno. On ističe da je vrednost prodatog domaćeg softvera na stranim tržištima, čak za nekoliko stotina miliona evra viša od zvanične cifre.

- Taj podatak od 1,4 milijarde evra je zvaničan, onaj koji je prošao kroz Narodnu banku Srbije, a softver se prodaje i raznim drugim kanalima, zato je taj iznos realno veći - precizira Marković. - Znatno više domaćeg softvera plasiramo na inostrana tržišta nego na srpsko. Veoma je važno da se stimuliše njegova prodaja u našoj zemlji, jer sada kompanije u Srbiji kupuju strani softver.

Američka organizacija "Startap genom" u svom redovnom godišnjem izveštaju, objavljenom krajem juna, donosi procenu da startap eko-sistem Beograda i Novog Sada vredi oko 502 miliona dolara, uz podatak da je Srbija pozicionirana u top pet zemalja u svetu po broju blokčejn stručnjaka.

Marković objašnjava da je blokčejn alat i platforma za praćenje robe, novca, dokumenata... Predstavlja najpouzadniju bazu za čuvanje podataka, jer oni ne mogu naknadno da se menjaju i zato se garantuje autentičnost.

- U Srbiji ima dvadesetak IT kompanija koje razvijaju projekte bazirane na blokčejn tehnologiji - kaže naš sagovornik. - Veoma je korisno što imamo mnogo stručnjaka u toj oblasti, jer blokčejn ima veliku budućnost primene.

Prošle godine su neki predstavnici Vlade izneli procenu da je za dostizanje dve milijarde evra izvoza u IT sektoru potrebno dodatnih 30.000 stručnjaka i da je zato obrazovanje tih profila od strateške važnosti. Marković se slaže sa tom ocenom stanja i naglašava da je njegova organizacija predložila da se u naredne tri godine povećaju kvote za studiranje informatike za 100 odsto.

Osim iz međunarodnih organizacija, pohvale Srbiji stižu i od najuticajnijih listova na svetu. "Fajnenšl tajms" je polovinom juna objavio afirmativnu priču o IT sektoru u našoj zemlji, ukazujući na dostupnost kvalitetnog kadra. Nekoliko meseci ranije, u februaru, britanski nedeljnik "Ekonomist" u tekstu iznosi impresivne podatke o našem izvozu u ovoj oblasti i ističe da je digitalna tehnologija najbrže rastuća srpska industrija.

ŠTETA ZBOG PANDEMIJE

IT sektor je pretrpeo štetu od pandemije, ali manju nego veći deo privrede, jer ima digitalizovano poslovanje - ocenjuje Nikola Marković. - Primena informacionih tehnologija je pomogla da se smanje negativne posledice širenja virusa. To su omogućili servisi e-uprave, elektronsko bankarstvo, trgovina, zdravstvo...

On ističe da su građani iz svojih stanova obavljali pojedine poslove preko tih platformi, kao i da su na stotine sastanaka i prezentacija održane onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri