MLADI I ZDRAVI UMIRU ZA DVA DANA: Kardiohirurg Ristić otkriva - Uradili smo 17 obdukcija preminulih od korone i rezultati su frapantni

Novosti online

13. 07. 2020. u 13:43

МЛАДИ И ЗДРАВИ УМИРУ ЗА ДВА ДАНА: Кардиохирург Ристић открива - Урадили смо 17 обдукција преминулих од короне и резултати су фрапантни

Foto: Printscreen

Kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je danas da su obdukcije preminulih od korona virusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

- U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od korona virusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje - kaže dr Ristić.

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

- Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči - kaže dr Ristić za Pink.

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

- Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to – kaže dr Ristić.

Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor...

Respirator nije svemoguć i ne može da povrati funkciju pluća

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

- Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća - kaže dr Ristić.

U odnosu na april i maj, sada se suočavamo sa težom kliničkom slikom kod pacijenata, samim tim veći je broj pacijenata na hospitalizaciji, ali i na respiratoru, kaže za Pink državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Foto: Printscreen

Berislav Vekić

Ističe da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije rade na proširenju kapaciteta, a kako bi se omogućilo da svi sa simptomima i tegobama budu adekvatno hospitalizovani.

- U toku vikenda, svi pacijenti sa Instituta za reumatologiju preseljeni su u druge objekte KCS, tako da će zgrada Instituta danas primiti prve kovid pacijente. Obezbeđeno je dodatnih 170 mesta - kaže Vekić.

U Areni je trenutno 178 pacijenata, a u nju se smeštaju i srednje teški pacijenti, kaže državni sekretar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

miloš

13.07.2020. 14:25

Gospodine Ristiću, koje veze Vi imate sa obdukcijama umrlih. Uživajte u penziji, koordinišite rad oko transplantacije srca, ali držite se struke i svoje profesionalne naobrazbe. Pustite one koji su vršili obdukcije da pričaju. Zašto u ovoj zemlji svi pričaju u ime drugih, umesto da svako radi, odgovarai javnosti saopštava rezultate svoje aktivnosti?

Ivan

13.07.2020. 14:33

Ako zdrav čovek umre u roku od dva dana,teško da je u pitanju virus,već ko zna kakav agens ili boleština za koju niko ne zna šta je pa je zovu virusom, ali virus nije.

Čikiriz

13.07.2020. 14:52

@Ivan - Najveći broj smrti od kovida 19 kod mladjih ljudi je zbog citokinske oluje. Preterana imunološka reakcija organizma na virus gde zapravo imuni sistem uništava sopstveno tkivo.Autoimune bolesti su trajna tempirana bomba u našem telu.I sve ih je više.

Ljubo

13.07.2020. 14:59

@Ivan - Možda si u pravu, do sada nisam čuo da je neki od instituta u zemlji izolovao ovaj virus,a izgleda da svi dobijamo info samo od SZO.Pa i dr Kon i Nestorović kažu da ovo do sada nisu videli,ali nikako da utvrdimo u našim laboratorijama o čemu je reč.

Boris

13.07.2020. 15:35

@Ljubo - Ni najbolji strucnjaci na svetu nisu uspeli da dodju do vise informacija o ovom virusu. Inace mi u Srbiji nemamo ni uslova ni laboratorija ni za mnogo manje zadatke od ovoga. Nazalost nasi lekari ce nastaviti da sire pricukoji serviraju strani doktori.

Rade

13.07.2020. 14:58

Sve zemlje objavljuju pored broja obolelih i gradove ili opštine odakle su oboleli. Broj umrlih po uzrastu i gradovima. Broj ozdravelih takodje. Jedino Srbija to ne radi. I vi sad očekujete da vam verujemo. Mladi umiru za dva dana?

Miloš ćirilično

13.07.2020. 15:45

Koliko se čeka na rezultate testa? 2 sata, 2 dana, 7 dana? Ako je ovo zadnje, onda bolest rapidno napreduje i posle bude kasno jer nema terapije na vreme