VODIČ KROZ STARO SAJMIŠTE: Srednjoškolci sa istoričarima i umetnicima napravili aplikaciju

V.C.S.

03. 12. 2021. u 13:43

NA osamdesetogodišnjicu od osnivanja logora Staro sajmište, 8. decembra, javnosti će biti predstavljena aplikacija Svetlost svitaca, nastala u okviru istoimenog projekta kojim koordinira Filmski festival Slobodna zona.

ВОДИЧ КРОЗ СТАРО САЈМИШТЕ: Средњошколци са историчарима и уметницима направили апликацију

Centralna kula na Sajmištu, Foto N. Fifić

Četrnaest srednjoškolaca, zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke, kroz radionice je osmislilo i kreiralo multimedijalnu šetnju na lokaciji bivšeg logora koja će biti dostupna preko mobilne aplikacije.

Cilj projekta je da mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi, upozna ih sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja. Aplikacija će omogućiti korišćenje na licu mesta tokom obilaska Beograda.

U projektu su učestvovale učenice i učenici iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Valjeva, Leskovca, Bečeja i Subotice. Projekat Svetlost svitaca realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost i saradnju Fondacije Fond B92, Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju - Euroclio, nezavisne pozorišne trupe Spreeagenten iz Berlina i CeDiS, Freie Universitt Berlin.

Na Starom sajmištu, u Judenlageru Semlin, od decembra do proleća, stradalo je više od 6.300 Jevreja i 60-tak Roma, a posle toga, u Prihvatnom logoru Zemun, na istoj lokaciji, oko 11.000 civila, Kozarčana, partizana, četnika, ratnih zarobljenika...

Memorijal Staro sajmište, kao ustanova kulture, dobila je nedavno direktora, upravni i nadzorni odbor, a radovi na obnovi i adaptaciji Centralne kule trebalo bi da počnu sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri