ZBOG OMIKRONA U KUĆNI KARANTIN: Medicinski deo Kriznog štaba, na sednici zakazanoj za sutra, tražiće stroži epidemiološki nadzor

B. RADIVOJEVIĆ

30. 11. 2021. u 08:00

MEDICINSKI deo Kriznog štaba tražiće na sednici ovog tela, zakazanoj za sutra u 15 sati, na hitan zahtev medicinara, zbog pojave novog soja virusa korona, koji je sve bliži Srbiji, da se za putnike iz svih zemalja u kojima je potvrđen soj omikron uvede kućni karantin. Izvesnije je, ipak, da će se ta mera odnositi samo za one koji dolaze iz regiona južne Afrike.

ЗБОГ ОМИКРОНА У КУЋНИ КАРАНТИН: Медицински део Кризног штаба, на седници заказаној за сутра, тражиће строжи епидемиолошки надзор

Foto AP

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", potvrdila je u ponedeljak, za "Novosti", da je ovaj institut pripremio listu zemalja iz kojih će važiti poseban režim ulaska, ali nije mogla da precizira od kada će početi da se primenjuje. To su uradili prema instrukcijama Svetske zdravstvene organizacije. Na listi je zasad sedam južnoafričkih zemalja - Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi, a trenutno se razmatra kako će inspekcija na aerodromima ili graničnim prelazima raditi nadzor: da li će se sprovoditi PCR testiranje ili će se putnici obavezno upućivati na 14-dnevni kućni karantin.

Spisak zemalja u kojima je potvrđen soj omikron sve je duži, a mnoge države već zatvaraju granice za putnike iz rizičnih područja. Od evropskih zemalja omikron su dosad, pored Austrije, detektovale Švajcarska, Danska, Češka, Italija, Nemačka, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Portugalija, u Francuskoj se čeka potvrda za osam sumnjivih slučajeva...

Čini se da se omikron širi brže od svih dosadašnjih varijanti korone, a strahuje se da bi mogao da bude i opasniji. Još se ne zna da li postojeće vakcine štite i od novog mutant-soja.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da pojava nove varijante korone, pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati:

- Veliko pitanje je koliki potencijal ima omikron varijanta i koliko će imati snagu da se proširi po čitavom svetu, međutim, nekih promena će biti sigurno. Verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže. Sada je veoma važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu - rekao je dr Kon.

Doktor Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, kaže da više strahuje od opuštanja za slave i predstojeće praznike, a posebno od mogućeg novog zastoja u vakcinaciji, nego od omikrona.

- Prvom dozom dnevno se imunizuje izumeđu 2.000 i 3.600 osoba, drugom između 3.500 i 5.000, a trećom između 15.000 i 23.000 osoba - kaže dr Bekić. - Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000 i 45.000 doza. Opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala. Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo - kaže dr Bekić.

Epidemiološka situacija je bolja: u ponedeljak je virus potvrđen kod 2.180 osoba, dok je bitku sa kovidom izgubilo 49 obolelih. Smanjenje broja novoinficiranih trenutno dozvoljava da KBC "Zvezdara" posle dva meseca i 10 dana izađe iz kovid-režima. Direktor ovog KBC prof. dr Petar Svorcan kaže da se nadaju da će prve nekovid pacijente primiti krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

Epidemiolozi, međutim, strahuju od pogoršanja, a tu bojazan su, zbog predstojećih praznika i dolaska dijaspore, izrazili i pre pojave novog soja virusa. Predlog da zbog toga školski raspust počne već 20. decembra izneće sutra i zvanično na Kriznom štabu.

VISOK GLOBALNI RIZIK

OMIKRON predstavlja veoma visok globalni rizik, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i apelovala da se ubrza vakcinacija prioritetnih grupa. Saopšteno je da su i vakcinisani u riziku od zaražavanja novim sojem, ali u malom procentu. Do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od soja omikron. I ministri zdravlja G7 održali su, na inicijativu predsedavajuće Velike Britanije, hitan sastanak o novoj varijanti korone. Najviši američkih zvaničnik za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je da će biti potrebno oko dve nedelje da se dobije konačna informacija o omikronu. On veruje da će postojeće vakcine verovatno pružiti "izvestan stepen zaštite od teških slučajeva kovida". (D. D. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)