STIŽU DVA NOVA LEKA ZA KORONU: Epidemiološka situacija mirnija, RFZO najavljuje nabavku američkih medikamenata

B. R.

26. 11. 2021. u 07:00

DVA nova leka - "molnupiravir" i "pakslovid", namenjena pacijentima sa faktorima rizika od težeg oblika kovida 19, među kojima su kardiovaskularni bolesnici, dijabetičari, gojazni, kao i onkološki pacijenti, Srbija će dobiti prva u Evropi.

СТИЖУ ДВА НОВА ЛЕКА ЗА КОРОНУ: Епидемиолошка ситуација мирнија,  РФЗО најављује набавку америчких медикамената

Foto P. Milošević

Sanja Radojević Škodrić, direktor RFZO, kaže da "molnupiravir" stiže u decembru. Ovaj lek je od 4. novembra registrovan u Velikoj Britaniji, a 19. novembra podnet je zahtev i Američkoj agenciji za lekove od koje je stigla pozitivna preporuka za njegovu primenu.

- Izvesno da će ovaj lek uskoro biti registrovan i u Evropi, a što se tiče "pakslovida", svakog momenta se očekuje registracija, jer su dokumenti već predati, a rezultati studije su izuzetno dobri - kaže Radojević Škodrić.

Srbija je bila prva zemlja koja je sa proizvođačima potpisala ugovore o nabavci ovih lekova, za "molnupiravir" u isto vreme kada i Amerika u kojoj se proizvodi.

- Do sada je proizvedeno oko 10 miliona pakovanja, i zato je jako važno u kom momentu ste potpisali ugovor, jer su početne količine ograničene - kaže Radojević Škodrić. - Amerika je potpisala za 1,7 miliona, mi za 50.000, što je u odnosu na broj stanovnika procentualno isti odnos. Oba nova leka su u obliku tableta.

Iako se obezbeđuje sva dostupna terapija za sprečavanje najtežih formi bolesti, fokus u borbi protiv kovida 19 ostaju vakcinacija i protivepidemijske mere. Epidemiolog dr Predrag Kon upozorava da to što je broj novoinficiranih opao, ne znači da je kraj ovog talasa epidemije. On smatra da bi đaci trebalo da odu na raspust pre nego što naši građani iz inostranstva počnu da se vraćaju u Srbiju za praznike.

Prema saznanjima "Novosti", razmatraju se dva opciona datuma za početak zimskog raspusta: 20. i 27. decembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!