SEKSUALNO NASILJE NE SME DA BUDE TABU: Istraživanje Pokrajinskog zaštitnika građana o zlostavljanju najmlađih

Lj. P.

18. 11. 2021. u 20:41

POKRAJINSKI zaštitnik građana - ombudsman uočio je da je u 2020. godini uvećan broj slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece od strane odraslih, pre svega roditelja i staratelja dece, a posebno je seksualno nasilje prisutnije među svim oblicima najgrubljeg kršenja prava deteta.

СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ НЕ СМЕ ДА БУДЕ ТАБУ: Истраживање Покрајинског заштитника грађана о злостављању најмлађих

Foto Depositphotos

Od ukupnog broja, dve trećine  medijskih napisa koje ombudsman prati, u 2019. godini, odnosilo se na vršnjačko nasilje, dok je u prvoj polovini 2020. godine 84 odsto napisa bilo u vezi sa nasiljem prema deci od strane odrasle osobe. Period izolacije i škole na daljinu učinio je vidljivijim nasilje u porodici prema deci – u periodu od 16. marta do 6. maja 2020. godine 91 odsto slučajeva medijskog izveštavanja govori da su nasilje počinile odrasle osobe bliske ili poznate detetu, dok je u istom periodu godinu dana ranije, vršnjačko nasilje bilo podjednako zastupljeno kao i nasilje od strane odraslog prema detetu.

To je uočio Pokrajinski zaštitnik građana, kako se navodi u saopštenju, kontinuiranim sticanjem uvida u stanje prava deteta, radi praćenja primene međunarodnih standarda u ovoj oblasti, a na osnovu obraćanja građana, istraživanja, medijskih izveštaja, te drugih izvora saznanja.

Na osnovu preliminarnih podataka iz odgovora dobijenih od 1203 prosvetna radnika, a u okviru istraživanja kojim Ombudsman želi da stekne bliži uvid u postupanje institucija obrazovnog, zdravstvenog, sistema socijalne zaštite i pravosuđa u prevenciji i zaštiti dece od seksualnog nasilja, kao i u pogledu informisanosti i stavova profesionalaca iz navedenih sistema o ovoj temi, edukacije na temu seksualnog nasilja prema deci potrebne su ovoj grupi profesionalaca, te je neophodno jačanje njihovih kompetencija da prepoznaju i adekvatno odgovore u zaštiti dece od seksualnog nasilja.

- Tek oko 16 odsto prosvetnih radnika navelo je da su obučavani u oblasti zaštite dece od seksualnog zlostavljanja, a manje od četiri odsto ispitanika navelo je da smatra da je u potpunosti kompetentno da prepozna znake potencijalno seksualno zlostavljanog deteta- pokazalo je istraživanje. - Iako podaci prve nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji, koju je 2015. godine izradio Incest trauma centar – Beograd, govore da u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo. Savet Evrope ukazuje na to da je jedno od petoro dece seksualno zlostavljano ili iskorišćeno, samo 11 odsto ispitanika iz istraživanja Ombudsmana u svojoj praksi je zabeležilo slučajeve seksualnog zlostavljanja deteta.


Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prikupio je i podatke nadležnih javnih tužilaštava u Vojvodini o postupcima u vezi sa slučajevima krivičnih dela protiv polne slobode, a u kojima su žrtve maloletna lica, odnosno deca. Prema podacima šest viših javnih tužilaštava u periodu od 2017. zaključno sa 2020. godinom, evidentirano je ukupno 175 prijava za krivična dela protiv polne slobode. Najveći broj ovih prijava odnosi se na slučajeve u kojima su žrtve maloletne osobe, i to ukupno 93 maloletne žrtve.

Preliminarnom analizom podataka prikupljenih prvenstveno od obrazovno-vaspitnih ustanova, prosvetnih radnika i nadležnih tužilaštva, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman utvrdio je da vrlo mali broj slučajeva seksualnog zlostavljanja dece bude otkriven i da je izvesno da, u ovom trenutku, ne možemo govoriti o dovoljno dobroj zaštiti dece od seksualnog nasilja što potvrđuje podatke iz drugih istraživanja i prakse koji govore o tome da je seksualno nasilje tabu i da žrtve u 90 odsto slučajeva ćute i tek mali broj slučajeva seksualnog zlostavljanja bude prijavljen nadležnim institucijama.

EVROPSKI DAN ZAŠTITE DECE


EVROPSKI dan zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja uspostavljen je 2015. godine i obeležava se svake godine 18. novembra radi podizanja svesti javnosti o seksualnom nasilju prema deci i u cilju promocije Lansarot konvencije. Ovaj datum prati obeležavanje dva značajna međunarodna datuma – 19. novembar, Svetski dan prevencije zlostavljanja dece i 20. novembar, Međunarodni dan deteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!